'Wie verrijkt zich aan kunstmest?'

De oorlog in Oekraïne brengt wereldwijd veel onzekerheid met zich mee. Onlangs zag ik op de Amerikaanse tv-zender Fox News een reportage over een dreigend voedseltekort in Noord-Amerika. Een Amerikaanse collega-akkerbouwer sprak daarin over de schandalig hoge kunstmestprijzen.

%27Wie+verrijkt+zich+aan+kunstmest%3F%27
© Hans Wesseling

Een dreigend tekort aan kunstmest betekent volgens hem dat er niet voldoende geproduceerd kan worden. Ook hebben de hoge graanprijzen tot gevolg dat voedsel een stuk duurder is. Voor gezinnen met een laag inkomen kan dat volgens de berichtgeving problemen veroorzaken.

Ik weet het, Fox News is niet bepaald de zender die ook maar enige waardering heeft voor de Democraten. De redacteuren wijzen de Amerikaanse president Joe Biden aan als schuldige voor de huidige situatie vanwege zijn 'Green Deal socialisme'. De meeste Amerikaanse boeren zijn geen Democraten en dat is wel enigszins verklaarbaar overigens.

Hetzelfde zien we hier in Canada. De waardering voor premier Justin Trudeau in de agrarische sector is gedaald tot 0,0. Kunstmest is duur vanwege de hoge gasprijzen, wordt hier beweerd. In een vorige column heb ik al eens verteld dat we al vaak de kunstmestprijzen hebben zien stijgen, terwijl de gasprijs op een absoluut dieptepunt zat.

Kunstmestprijzen zijn vooral gekoppeld aan de graanprijzen

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Nee, kunstmestprijzen zijn vooral gekoppeld aan de graanprijzen. De invloed van de gasprijzen is relatief klein. Graan was immers al duur voordat de oorlog in de Oekraïne uitbrak, simpelweg omdat er wereldwijd al een tekort was aan graan mede door de wereldwijde droogte afgelopen jaar.

De inbeslagname van absurd dure zeejachten van Russische kunstmestbaronnen is genoeg bewijs voor hoe zij zich verrijken aan kunstmest. Ik ben ervan overtuigd dat deze corruptie zich niet alleen binnen de grenzen van de Russische Federatie afspeelt.

Sinds de uitbraak van deze oorlog heb ik hier in Canada de graanprijzen nog niet zien stijgen boven het niveau van voor de oorlog. Sterker nog, de prijzen staan onder druk vanwege een mogelijk vredesakkoord tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het is de vraag of ons ook hier een oor wordt aangenaaid.

Het gezegde luidt: als het goed gaat met boeren, dan gaat het ook goed met de samenleving. Het is alleen jammer dat wij als boeren niet bepalen wie van deze situatie mag meeprofiteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer