Sector werft werkzoekenden voor functies in land- en tuinbouw

De agrarische sector start een campagne om werkzoekenden te motiveren voor een functie in de land- en tuinbouw. Ook komt er een publiekscampagne die vragen moet beantwoorden over bijvoorbeeld salaris en arbeidsvoorwaarden.

Sector+werft+werkzoekenden+voor+functies+in+land%2D+en+tuinbouw
© Twan Wiermans

Het project wordt geleid door LTO Noord en geniet ondersteuning van ZLTO, LLTB, LTO Nederland en alle vaktechnische organisaties. Financiering komt vanuit het fonds Colland Arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat de campagne eind dit jaar van start gaat. Behalve een publiekscampagne komen er ook tools, trainingen en communicatiemiddelen die boeren en tuinders kunnen inzetten voor werving en selectie van zij-instromers.

Het initiatief vloeit voort uit een onderzoek dat vorig jaar in opdracht van de LTO-organisaties werd uitgevoerd. Hierin stond de vraag centraal in hoeverre Nederlanders zouden willen werken in de land- en tuinbouw. Het onderzoek liet zien dat veel Nederlanders een positieve grondhouding hebben over de agrarische sector en dat 28 procent ervoor openstaat een overstap te maken.


Hierbij blijken mensen weinig voorkeur te hebben voor een specifieke deelsector. Verder blijkt dat respondenten geen duidelijk beeld hebben van de functies en kansen in de agrarische sectoren. Deze conclusies zijn aanleiding voor de agrarische sectoren om de handen ineen te slaan en samen te gaan werven.


Krapte

'Er is sprake van arbeidskrapte, werkgevers staan te springen om goed personeel', stelt Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap en Onderwijs van LTO. 'Als dan uit onderzoek blijkt dat er animo is voor werken in de land- en tuinbouw, maar dat potentiële werknemers niet weten hoe of waar ze kunnen solliciteren, moet je wat doen. Gezamenlijk kunnen we harder op de trom slaan en zorgen dat men voor de land- en tuinbouw kiest. Ik ben heel blij dat alle sectoren zich aan dit project hebben verbonden.'

Projectleider Mirthe Post van LTO Noord geeft aan dat er al veel aanknopingspunten zijn gevonden om mee verder te bouwen: ‘Uit het onderzoek blijkt dat mensen die openstaan voor onze sector zich vooral aangetrokken voelen door drie zaken: werken in verbinding met de natuur of dieren, veel afwisseling en vrijheid in het werk en het feit dat werk in onze sector echt van maatschappelijke waarde is. Dat zijn zaken waar alle sectoren zich in herkennen en die ons aan elkaar verbinden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer