Melkaanvoer Nederland stijgt door in januari

De melkaanvoer in januari lag in Nederland 4,6 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit het nieuwste zuivelproductieoverzicht van ZuivelNL. Sinds juni vorig jaar is sprake van herstel van de melkproductie. Dat lijkt te komen door de hoge melkprijs.

Melkaanvoer+Nederland+stijgt+door+in+januari
© Twan Wiermans

In de Europese Unie zijn de cijfers bekend tot en met december 2022. De EU-melkaanvoer steeg in die maand 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de EU is het beeld van de melkproductie nogal uiteenlopend. Het volume in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen nam sterk toe. In Italië was er juist een forse afname van de productie te zien.

Frankrijk kon in december de groei van de maanden daarvoor niet vasthouden en noteerde een daling in de laatste maand van het jaar. De toename in de laatste vier maanden van het jaar zorgde ervoor dat over geheel 2022 nog maar sprake was van een kleine afname in de EU. De productie in 2022 nam af met 0,1 procent ten opzichte van 2021.


Grootste daler blijft Australië

In de rest van de wereld was over het algemeen in december een daling te zien van de melkproductie. Grootste daler blijft Australië, waar de melkaanvoer in december met 7 procent afnam ten opzichte van een jaar eerder. Dit beeld is al langer tijd te zien in het land.

In Nieuw-Zeeland was een verdere afvlakking van het tempo van daling te zien. In de laatste maand van het jaar nam de melkproductie er af met 1 procent ten opzichte van december 2021. Argentinië ondervond sterke hinder van droogte, waardoor de krimp doorzette met 2 procent in december. Ook Uruguay had hier last van, het volume daalde 1 procent. De productie in de Verenigde Staten nam 1 procent toe. Daar groeide deze voor de zesde maand op rij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer