Aantal jongere kopers van asperges neemt toe

Van de Nederlandse consumenten van 30 jaar en jonger kocht 23 procent in 2022 weleens asperges, dat is 8 procent meer dan het jaar daarvoor.

Aantal+jongere+kopers+van+asperges+neemt+toe
© dirk hol

Ook is verkoopgroei te zien bij huishoudens van twee personen, constateert marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis. Hij presenteerde afgelopen week op een bijeenkomst voor aspergetelers in Horst een nieuwe factsheet met kerncijfers over de teelt en afzet van asperges in Nederland.

Volgens Van den Berg is het positief nieuws dat meer jongeren asperges kopen, maar blijven vooral ook ouderen nog steeds dol op asperges. Ruim 80 procent van het gekochte volume op de consumentenmarkt in Nederland komt voor rekening van 50-plussers. De helft van de asperges wordt gekocht door 65-plussers.


900 gram per persoon

De Nederlandse consumptie per persoon is voor 2022 vastgesteld op 900 gram asperges en dat is niet slecht voor een seizoensgroente, oordeelt Van den Berg. Alleen in Duitsland is de groente nog populairder, daar wordt op jaarbasis per hoofd van de bevolking 1,3 kilo gegeten. Na Nederland volgen de Verenigde Staten en Frankrijk met gemiddelde consumptievolumes van respectievelijk 800 gram en 500 gram asperges.

Het Nederlandse areaal asperges daalde licht naar 2.760 hectare en ook de productie was met 16,5 miljoen kilo iets lager dan in 2021. Van dit areaal is 57 procent te vinden in de provincie Limburg en Noord-Brabant volgt met een aandeel van 37 procent. Na 20,8 miljoen kilo in 2017 neemt in Nederland de productie van asperges elk jaar geleidelijk af.


Aandeel groen is 25 procent

De totale afzet van asperges vanuit Nederland omvat 32 miljoen kilo, dit is inclusief doorvoer. Van deze volume is 51 procent bestemd voor binnenlandse afzet. Belangrijkste exportlanden zijn Duitsland en België. In Nederland wordt bijna 69 procent van de asperges verkocht via de supermarkt. Het aandeel groene asperges in de verkoop steeg afgelopen jaar naar 25 procent. In 2018 was dat nog 20 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer