Van Wijlick steekt eerste asperges van seizoen

Bij maatschap Van Wijlick in het Limburgse Velden zijn de eerste asperges gestoken. 'Het is volgens mij het achtste jaar dat wij met deze planten aan de slag gaan. Dat betekent dat ze relatief oud zijn en dat gaan we terugzien in de productiehoeveelheid', weet eigenaar Henk van Wijlick.

Van+Wijlick+steekt+eerste+asperges+van+seizoen
© Lé Giesen

Aan een voorspelling voor de opbrengst waagt Van Wijlick zich echter niet. De totale Nederlandse opbrengst daalde vorig jaar naar 16,5 miljoen kilo, van 2.760 hectare. Van Wijlick teelt op 0,5 hectare asperges onder glas en probeert ieder jaar begin maart de eerste asperges te steken.

'Twee jaar terug lukte dat niet. We waren toen veertien dagen later, omdat het nog tot ver in februari vroor', licht de teler toe. Volgens Van Wijlick zijn er telers die nog eerder starten met steken. 'Maar dan moet je stoken. Dat doen wij niet.'

De asperges die Van Wijlick teelt, worden op het eigen bedrijf verkocht. 'Particulierenverkoop is groot', stelt de teler. Uit recente cijfers van GroentenFruit Huis blijkt echter dat het merendeel van de asperges die bestemd zijn voor de Nederlandse markt nog altijd via de supermarkt worden verkocht: 69 procent. Van de Nederlandse asperges die worden geëxporteerd, gaat het merendeel naar Duitsland en België.


Verkoop onder jongeren

Van Wijlick heeft goede verwachtingen voor de afzet. 'Er wordt doorgaans een goede prijs betaald voor asperges', geeft hij aan. 'Maar waar ik enthousiaster van wordt, is het feit dat jongeren ook steeds vaker voor asperges kiezen. In het verleden was het vooral de oudere generatie die de groente at en bleven de jongeren de voorkeur geven aan gemak. Dat verandert.'


Recente cijfers van GroentenFruit Huis onderschrijven dat. Van de Nederlandse consumenten van dertig jaar en jonger kocht 23 procent vorig jaar weleens asperges. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. De consumptie per persoon steeg over het afgelopen jaar naar 900 gram. Alleen in Duitsland is de groente, met een consumptie van 1,3 kilo per hoofd van de bevolking, nog groter.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer