Aspergeseizoen behoort tot top van laatste jaren

Het huidige aspergeseizoen behoort tot de drie à vier beste van de afgelopen tien jaar. Dat meldt de afzetorganisatie ZON Fruit & Vegetables in het Limburgse Venlo.

Aspergeseizoen+behoort+tot+top+van+laatste+jaren
© Jorien Slager

Gemiddeld lag de aspergeprijs boven 4 euro per kilo, zegt Rick Mengers, accountmanager asperges bij ZON Fruit & Vegetables. Topprijzen lagen rond de 15 euro en als laagste prijs noteerde ZON dit jaar 1,80 euro per kilo.

Volgens Mengers is het seizoen te verdelen in drie fases. Tot de derde week van april ofwel Pasen was de markt goed, waarna tot pakweg de derde week van mei een mindere periode volgde. Hierna leefde de markt weer op, met hogere prijzen tot gevolg.


Afnemend areaal

Het volume asperges dat ZON dit jaar verhandelde, ligt 5 tot 10 procent lager dan vorig jaar. Dat is te wijten aan het afnemend areaal, zegt de accountmanager. Dit jaar wordt in Nederland op ruim 2.500 hectare asperges geteeld.

'De gemiddelde aspergeteler vergrijst ook', is de ervaring van Mengers. Bij de afzetorganisatie, behorende tot de grootste verkopers van asperges in Nederland, voeren 65 telers asperges aan.

Zo halverwege mei stopt de teelt van asperges onder minitunnels. Daarna komt het aanbod van de traditionele velden. Het valt de accountmanager op dat de late teelt het dit jaar goed doet. Doorgaans is die amper rendabel, maar nu wel. 'Mogelijk dat er in de komende jaren hier nog uitbreiding van het areaal in zit.'


Export

ZON zet 70 procent van zijn asperges in Nederland af. De afzetorganisatie in Venlo exporteert het witte goud naar Duitsland, België, Frankrijk en Spanje. Voor het eerst gingen dit jaar asperges naar de Verenigde Staten.

Hoewel 2022 een goed aspergejaar is, kan het niet tippen aan 2021. Dat was een uitzonderlijk jaar. Mengers wijt de teruggang ten opzichte van vorig jaar vooral aan de energiecrisis en de inflatie.


Duitsland

Het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn signaleert hetzelfde. In Duitsland, verreweg het grootste aspergeland van Europa, steeg de verkoop in de coronajaren sterk, maar dit jaar blijft de afzet achter.


Duitse consumenten geven door de inflatie bewuster hun geld uit en laten niet strikt noodzakelijke dingen eerder liggen, concludeert AMI. Asperges behoren tot die groep. Evenals in Nederland gingen er minder volumes weg tijdens prijsacties van supermarkten.

Het aspergeseizoen eindigt op 24 juni wanneer het patroonsfeest van de heilige Sint Jan wordt gevierd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer