Melkprijzen gaan verder omlaag

De melkprijzen voor april zijn verder gedaald. Dinsdag maakte A-ware een prijs bekend van -5,9 euro per 100 kilo, bij 4,45 procent vet en 3,58 procent eiwit. Een woordvoerder van A-ware noemt de daling marktconform. Eerder lieten ook andere grote zuivelaars weten voor april minder voor de melk uit te betalen.

Melkprijzen+gaan+verder+omlaag
© Niek Stam

Eerder publiceerde Arla al de melkprijs voor april, 45,57 euro per 100 kilo bij 4,20 procent vet en 3,58 procent eiwit. Dit is 6 euro lager dan in maart werd uitbetaald.

De garantieprijs voor FrieslandCampina daalde van 50,50 euro per 100 kilo in maart naar 44,75 euro voor april, bij 3,58 procent eiwit en 4,45 procent vet.

De prijsdaling voor gangbare melk wordt vooral veroorzaakt door het grote melkaanbod in Noordwest-Europa en de beperkte vraag. Dit aanbod groeit sinds september. Zo groeide de melkaanvoer in de EU voor januari met 1 procent, met vooral groei in België, Duitsland, Nederland en Polen. Intussen daalde het volume in Frankrijk en Italië, meldt ZuivelNL.


Mede als gevolg hiervan worden vooral in Noord-Europa lagere melkprijzen gerealiseerd, terwijl deze voor februari in Zuid-Europa nagenoeg stabiel blijven.

Gemiddeld lag de melkprijs bij de ondernemingen, waarvan de melkprijsvergelijking is meegenomen in de internationale melkprijsvergelijking van European Dairy Farmers en ZuivelNL, voor februari op 51,72 euro per 100 kilo melk. Dit is 2,57 euro minder dan in januari, maar 9,56 euro boven de melkprijs in februari 2022.


Ook in een aantal andere belangrijke melkproducerende landen neemt het volume toe. Zo waren er plussen in Argentinië (3 procent), de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland (in beide landen 1 procent). Daarentegen daalde de productie in Australië met 4 procent, terwijl de productiedaling in Uruguay met 1 procent beperkt is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer