FAO: een vijfde van landbouwproductie Turkije beschadigd door bevingen

De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië hebben ruim een vijfde van de Turkse landbouwproductie beschadigd. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

FAO%3A+een+vijfde+van+landbouwproductie+Turkije+beschadigd+door+bevingen
© Eigen Foto/ Onbekend

De FAO spreekt van 'ernstige schade aan de landbouw, met inbegrip van gewassen, vee, visserij en aquacultuur, evenals de plattelandsinfrastructuur in de getroffen gebieden'.

Volgens de organisatie zijn elf belangrijke landbouwprovincies van Turkije zwaar getroffen. 'De door de aardbeving getroffen regio, die bekend staat als de 'vruchtbare sikkel' van Turkije, is goed voor bijna 15 procent van het landbouw-BBP en draagt bij aan bijna 20 procent van de Turkse export van landbouwproducten.' De financiële schade bedraagt naar schatting 1,3 miljard dollar voor vernietigde infrastructuur en 5,1 miljard dollar aan verliezen voor de landbouwsector.


Dieren dood, gewassen beschadigd

De aardbevingen hadden als direct gevolg dat dieren om het leven kwamen en gewassen werden beschadigd. Indirect leidde de aardbeving tot een tekort aan stallen, voedsel en vaccins voor vee dat overleefde. Ook is er sprake van een tekort aan arbeidskrachten voor de landbouw, wat gevolgen kan hebben voor het aanstaande oogstseizoen.

Maar eerst moeten de zaden nog de grond in. 'De deadline voor het plantseizoen nadert. We moeten onze boeren dringend steunen door meststoffen en zaden te leveren', aldus een coördinator van de FAO. 'Dit is onze enige kans om de productie van gewassen dit jaar op peil te houden. We moeten ook dieren voeden om hun gezondheid en productiviteit op peil te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer