Oekraïne en Rusland sluiten deal over graancorridor Zwarte Zee

Oekraïne en Rusland hebben in de Turkse stad Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties akkoorden gesloten. Daarmee garanderen ze de uitvoer van graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee ondanks hun oorlog. VN-baas António Guterres maakte het akkoord bekend.

Oekra%C3%AFne+en+Rusland+sluiten+deal+over+graancorridor+Zwarte+Zee
© Twan Wiermans

De Verenigde Naties zullen de operaties die nodig zijn om het akkoord uit te voeren en de vaarroutes veilig te maken, vanuit Istanbul coördineren. Een belangrijke rol zal volgens waarnemers de Turkse marine spelen bij de beveiliging van de vaarroutes en het inspecteren van vrachtschepen.

Mogelijk worden andere landen benaderd door de VN om mee te helpen. Nederland heeft eerder mijnenvegers aangeboden. De overeenkomst moet ervoor zorgen dat ongeveer 20 miljoen ton graan dat vastzit in Oekraïense havens aan de Zwarte Zee, waaronder Odessa, weer beschikbaar komt voor de wereldmarkt.


Grote opluchting

Deze aankondiging is vooral een grote opluchting voor landen in Noord-Afrika en Azië die sterk afhankelijk zijn van de aanvoer van graan uit Oekraïne en Rusland, twee van de grootste graanproducenten ter wereld. Deze landen worden sinds het begin van de oorlog, nu vijf maanden geleden, geconfronteerd met stijgende voedselprijzen en dreigende tekorten.


Eritrea bijvoorbeeld importeert ruim de helft van zijn behoefte aan graan uit Rusland en de rest uit Oekraïne. Turkije voert bijna 86 procent van zijn graan uit die twee landen in, Egypte 74 procent, Pakistan ruim 72 procent en Tanzania twee derde.


Turkije belangrijkste bemiddelaar

Turkije controleert de zeestraten die in verbinding staan met de Zwarte Zee en treedt de laatste twee maanden als belangrijkste bemiddelaar op om de graanexport weer mogelijk te maken. President Erdogan bevestigde donderdag nog dat er vorige week een principeakkoord is bereikt en dat dit vrijdag ondertekend wordt door Oekraïne, Rusland, Turkije en ook de Verenigde Naties.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De voorwaarden voor het akkoord zijn voor een groot deel nog onduidelijk. Het lijkt erop dat het Kremlin instemt met een wapenstilstand op het moment dat Oekraïense schepen met graanzendingen op de Zwarte Zee varen. Turkije en de Verenigde Naties moeten toezicht houden op de scheepsladingen om te voorkomen dat er wapensmokkel plaatsvindt. Dat is vooral een voorwaarde die belangrijk is voor de Russen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer