Turks landbouwministerie zet verbod op tomatenexport niet door

Het ministerie van Landbouw in Turkije heeft de exportbeperking voor tomaten opgeheven. Eerder deze week maakte de regering nog bekend dat het exportverbod tot half april zou duren. Het is niet bekend waarom het exportverbod nu al is opgeheven.

Turks+landbouwministerie+zet+verbod+op+tomatenexport+niet+door
© Marcel Berendsen

De beperking op de uitvoer van Turkse tomaten werd ingesteld om beschikbaarheid op de binnenlandse markt te garanderen en de prijsstijgingen van de afgelopen weken de kop in te drukken. Meteen al kwam er veel kritiek op het plan. Exporteurs vreesden voor verlies van belangrijke afzetmarkten. Zo gingen er geruchten dat Oekraïense importeurs direct al op zoek waren gegaan naar alternatieve leveranciers, zoals Spanje en Marokko.

Telers maakten zich tegelijkertijd vooral zorgen over dalende marges. Voor de Turkse tomatensector is het nu het hoogseizoen. Dat betekent dat de teeltkosten relatief hoog zijn. Volgens een Turkse producent bedraagt de exportprijs van tomaten 0,59 euro per kilo, terwijl de binnenlandse marktprijs blijft steken op 0,18 euro per kilo.


Analisten laten bij de Turkse nieuwssite Haber 7 weten dat telers enorme verliezen zouden lijden als alle producten tegen binnenlandse marktprijzen moesten worden verkocht. Dit zou ten koste kunnen gaan van bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan de kas, waardoor ook de productie van de komende jaren onder druk komt te staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer