Eerste Oekraïense graantransport vertrekt uit Odessa

Het eerste schip met graan is maandagochtend uitgevaren vanuit de de Oekraïense havenstad Odessa. Dat meldt Turkije, dat als bemiddelaar optreedt in de overeenkomst tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties.

Eerste+Oekra%C3%AFense+graantransport+vertrekt+uit+Odessa
© Burt Sytsma

Ook de Oekraïense minister van Infrastructuur bevestigt deze eerste afvaart uit Odessa. Het is het vrachtschip Razoni, varend onder de vlag van Sierra Leone, dat is geladen met ruim 26.000 ton mais en op weg is naar Libanon. De verwachting is dat andere schepen dit voorbeeld volgen en langs de afgesproken, veilige routes varen.

De VN-overeenkomst houdt in dat er een veilige doorgang moet zijn voor schepen die graan vervoeren vanuit drie zuidelijke Oekraïense havens. De graanexport uit Oekraïne wordt vanuit de buitenwereld met spanning gevolgd. Het land is doorgaans een van 's werelds grootste graanexporteurs. Maar sinds de Russische invasie heeft het amper kunnen exporteren omdat de havens door Rusland zijn geblokkeerd.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwe-export. Maar westerse sancties tegen Rusland en gevechten in Oekraïne hebben dat grotendeels verhinderd, wat heeft geleid tot stijgende voedselprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer