Eerste schip met Oekraïens graan bereikt Turkse kust

Het vrachtschip met mais dat maandag de haven van Odessa in Oekraïne verliet, heeft de Turkse kust bereikt. De Razoni is het eerste schip dat na de vorige maand gesloten 'graandeal' uit Oekraïne kon vertrekken.

Eerste+schip+met+Oekra%C3%AFens+graan+bereikt+Turkse+kust
© Burt Sytsma

Het schip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart, is voor anker gegaan in de Bosporus. De zeestraat is de enige vaarroute vanuit de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee. Onderdeel van de overeenkomst die Oekraïne en Rusland sloten onder leiding van Turkije en de Verenigde Naties is dat de lading wordt gecontroleerd.

De controle die volgens het Turkse ministerie van Defensie woensdagmorgen begint, wordt uitgevoerd door het coördinatiecentrum in Istanbul waar de vier partijen samenwerken. De check moet garanderen dat er geen smokkelwaar zit in de lading van ruim 26.000 ton mais.


Zestien schepen

Het schip vervolgt zijn weg naar Libanon als er geen ongeregeldheden worden aangetroffen. Oekraïne stelt dat er nog zeker zestien schepen met tarwe en andere landbouwproducten klaar zijn om te vertrekken.


Het land heeft minstens 20 miljoen ton graan liggen in opslagplaatsen en daar komt de oogst van dit jaar nog bij. Volgens Turkije kan er de komende tijd één schip per dag vertrekken. De hoop is dat hiermee iets kan worden gedaan aan de wereldwijd dreigende voedseltekorten en dat de prijzen zullen dalen.

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor 30 procent van de wereldwijde export van tarwe. Rusland heeft als voorwaarde voor de deal gesteld dat de handelssancties van onder meer graan en kunstmest die de Russische export belemmeren worden opgeheven. Moskou dreigt de graandeal op te zeggen als niet aan die voorwaarde wordt voldaan.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer