Eerste 150.000 hennetjes bij Het Anker met In Ovo-techniek

Bij broederij Het Anker in het Gelderse Ochten zijn de eerste 150.000 hennetjes geboren na geslachtsbepaling in het ei met de techniek van In Ovo. De eerste machine van het Nederlandse bedrijf In Ovo is op de broederij in de praktijk getest en verder ontwikkeld.

Eerste+150%2E000+hennetjes+bij+Het+Anker+met+In+Ovo%2Dtechniek
© In Ovo

Het doden van haantjes is een maatschappelijk probleem dat leeft bij de pluimveesector zelf, consumenten, beleidsmakers, ngo's en retailers. Na tien jaar ontwikkeling heeft In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, een machine praktijkrijp die op hoge snelheid het geslacht van eieren kan bepalen in een commerciële broederij. In Ovo heeft bij die ontwikkeling onmisbare input en hulp gekregen van verschillende stakeholders.

Het bedrijf is trots dat broederij Het Anker de technologie gaat toepassen. Dat kon mede omdat eierleveranciers G. Kwetters & Zn., Interovo Egg Group en Gebr. Van Beek zich vroegtijdig hebben gecommitteerd aan het opnemen van deze henkuikens in de keten.


Testopstelling

Bij broederij Het Anker begon de machine, die de naam Ella heeft gekregen, te draaien als een testopstelling. In de afgelopen maanden zijn er verbeteringen doorgevoerd en bleek de machine goed in de praktijksituatie van de broederij te kunnen werken.

'De huidige machine heeft een capaciteit van 1 miljoen henkuikens per jaar', zegt woordvoerder Bram Uljee van In Ovo. 'Op basis van de ervaringen bij Het Anker bouwen we nu een machine met een capacitieit van 5 miljoen henkuikens per jaar.' Die ontwikkeling is mogelijk door een nieuwe investering van aandeelhouders VisVires New Protein en Evonik Venture Capital van enkele miljoenen euro's. 'We willen onze techniek verbeteren op snelheid, nauwkeurigheid en het liefst ook nog op de dag waarop we het geslacht kunnen bepalen', aldus Uljee.


Het selecteren van eieren tijdens het boedproces is mogelijk geworden door een combinatie van technologische doorbraken. In Ovo vond een nieuwe biomarker voor geslacht in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met Demcon werd een automatische samplingmethode ontwikkeld, waarmee een minuscuul monster uit het ei kan worden genomen.


Binnen seconde geslacht bepalen

Daarbij gebruikt In Ovo als eerste 's werelds snelste massaspectrometer, de Sciex Echo® MS, toegepast buiten het laboratorium in praktijkomstandigheden in de broederij. Dit apparaat weet binnen een seconde of het broedei van een haan of hen is. Het resultaat is een snelle, geautomatiseerde geslachtsbepaling van eieren op dag negen van het broedproces. Hierdoor kan Ella naadloos worden ingepast in het bestaande proces in commerciële broederijen.

De henkuikens die het Anker nu produceert met de Ella, gaan naar legpluimveebedrijven die eieren produceren voor de Duitse markt. Daar is wetgeving ingevoerd waardoor het per 1 januari 2022 niet meer is toegestaan om eendagshaantjes te doden. Alleen broedeiselectie is toegestaan. Daarvoor hebben het Duitse bedrijf Agrium Advanced Technologies (AAT) en het Duits-Nederlandse Seleggt ook machines voor ontwikkeld die bij Broederij Ter Heerdt Kuikens & Hennen worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer