LNV twijfelt over aanpak piekbelasters, Brussel waarschuwt

Stikstofminister Christianne van der Wal is van plan in april de regelingen voor piekbelasters open te stellen. Echter, Haagse bronnen laten weten dat er twijfel is op het ministerie over de timing van die uitrol. Brussel daarentegen waarschuwt voor een eventuele vertraging.

LNV+twijfelt+over+aanpak+piekbelasters%2C+Brussel+waarschuwt
© Dirk Hol

Sinds januari liggen de stoppersregelingen voor piekbelasters ter goedkeuring in Brussel. Het gaat om de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv en Lbv-plus) en de Maatregel Gerichte Aankoop-2 (MGA-2). Deze regelingen zijn bedoeld om drieduizend piekbelasters uit te kopen of te verplaatsen om de stikstofdepositie op natuurgebieden te verlagen.


Voor die aanpak moet er in april een website online komen waarop boeren kunnen controleren of hun bedrijf onder de piekbelasters valt. Ze zien daar ook voor welke regelingen ze in aanmerkingen komen.

Van der Wal twijfelt echter over de uitrol van de piekbelastersaanpak in april omdat zij vreest dat nieuwe provinciebesturen onder leiding van de BoerBurgerBeweging de aanpak niet zullen accepteren. De minister heeft de provincies nodig voor de uitvoering en handhaving van de regelingen.


Goedkeuring volgens Brussel

Deze week was Van der Wal in Brussel voor overleg over de regelingen. Volgens het ministerie verloopt de goedkeuring van de regelingen volgens planning. Brussel waarschuwt het kabinet echter vaart te blijven zetten met de uitrol van het stikstofbeleid en niet te tornen aan de doelen.

Donderdag werd bekend dat het kabinet een brief heeft ontvangen van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) die daarin aandringt de ingezette stikstofaanpak voort te zetten. Hieruit kan worden opgemaakt dat in Brussel met zorg wordt gekeken naar de invloed van BBB in de nieuwe provinciebesturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer