Kamer: behoud bedenktijd voor piekbelasters

De Tweede Kamer vindt dat piekbelasters voldoende tijd moeten krijgen om te bepalen van welke regeling ze gebruik willen maken. De bedenktijd die zij hiervoor krijgen moet van te voren duidelijk zijn.

Kamer%3A+behoud+bedenktijd+voor+piekbelasters
© Huisman Media

De achterliggende gedachte is dat het kabinet in april vrijwillige regelingen wil openstellen voor piekbelasters waarmee zij kunnen innoveren, omschakelen, verplaatsen of stoppen om hun stikstofemissie omlaag te brengen. Als de vrijwillige deelname onvoldoende emissiereductie oplevert, gaat het kabinet over tot opkoop van bedrijven of het intrekken van productierechten.

Als keuzemogelijkheden later dan april bekend worden gemaakt, moeten de opgelegde maatregelen ook later wordt toegepast, vindt de Tweede Kamer. Op die manier is de beslistijd voor boeren even lang. Dat verzoek aan het kabinet werd ingediend door VVD, ChristenUnie, CDA en SGP en kreeg steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Ook moet worden onderzocht of het Aerius-model geschikt is als basis voor het toekennen of intrekken van vergunningen in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb). Als het Aerius-model niet geschikt is, zijn de vergunningen juridisch niet houdbaar voor de rechter. Dit geldt overigens ook voor het intrekken van vergunningen. Dan kunnen bedrijven ook niet worden opgekocht op basis van de depositie volgens het stikstofmodel.

Kamer vraagt onafhankelijk advies over Aerius-model voor vergunningverlening

Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg het kabinet hierom. Hij stelt dat een onafhankelijk advies nodig is van bijvoorbeeld de landsadvocaat, over de vraag of de gemodelleerde stikstofdeposities van individuele bronnen geschikt zijn voor het toekennen of intrekken van juridisch houdbare Wnb-vergunningen.


PAS-melders

Tot slot heeft de Tweede Kamer de regering verzocht de legalisatie van de PAS-melders te versnellen. Uit de Voortgang legalisatieprogramma in cijfers blijkt dat lang niet alle geverifieerde PAS-melders ook daadwerkelijk een vergunning nodig hebben. Het is volgens de Kamer dus mogelijk dat ondernemers die nu nog in onzekerheid zitten, geholpen kunnen zijn na verificatie. De Kamer vindt daarom dat die verificatie van PAS-melders moet worden versneld. Dit verzoek is ingediend door VVD, CDA, ChristenUnie en D66.

Op initiatief van PvdA en GroenLinks heeft de Kamer de regering gevraagd de stikstofruimte die door Rijkswaterstaat is opgekocht voor de A27 aan de provincies ter beschikking te stellen. Die stikstofruimte kan dan worden gebruikt voor woningbouw, natuurherstel en het legaliseren van PAS-melders, in plaats van wegenbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer