Vlaamse veehouders krijgen subsidie voor antibioticareductie

Vlaamse veehouders met een intensief bedrijf worden extra gestimuleerd om het antibioticagebruik terug te dringen. Ze kunnen een subsidie krijgen als het hen lukt om dat in stapjes van minimaal 10 procent per jaar te doen. Elk veebedrijf kan maximaal drie jaar achter elkaar per diersoort 2.600 euro ontvangen.

Vlaamse+veehouders+krijgen+subsidie+voor+antibioticareductie
© Marcel Berendsen

Als de Vlaamse overheid de maatregel antibioticareductie definitief goedkeurt, kunnen Vlaamse veehouders voor de eerste keer hun subsidieaanvraag indienen. Dat moeten ze jaarlijks voor 31 mei doen. Ze kunnen maximaal drie keer aanspraak maken op 2.600 euro per diersoort – vleeskalveren, leghennen, vleespluimvee en varkens – die ze op hun bedrijf houden. Dat werd op 29 maart toegelicht tijdens het webinar 'Agromilieuklimaatmaatregel antibioticareductie bij pluimvee, varkens en vleeskalveren'.

'Deelname is vrijwillig en of het bedrijf hoog of laag antibioticagebruik heeft, maakt niets uit', zegt Katrien Nijs van het Vlaams departement Landbouw en Visserij. 'Het gaat erom een gedragsverandering bij veehouders te bewerkstelligen, zodat ze antibiotica verstandig en voorzichtig op hun bedrijf inzetten. De tegenprestatie voor de subsidie is om een relatieve verlaging van het antibioticagebruik op hun eigen bedrijf te realiseren.'


Referentiewaarde

De referentie voor de subsidieregeling is het gemiddelde antibioticagebruik van het deelnemende bedrijf in de twee jaren voor het indienen van de eerste subsidieaanvraag. Per diersoort en categorie berekent AMRCA de BD100 (aantal behandeldagen met antibiotica per honderd dagen) waarmee de referentiewaarden voor het deelnemende bedrijf wordt vastgelegd.

Om over het eerste aanvraagjaar de subsidie te krijgen, moet de veehouder het antibioticagebruik minimaal 10 procent beperken ten opzichte van de referentiewaarde. Als voorbeeld een eerste aanvraag van een gesloten varkensbedrijf: deze moet bij zowel de zuigende biggen, de gespeende biggen, de zeugen als de vleesvarkens het gebruik van antibiotica minimaal 10 procent reduceren om als bedrijf 2.600 euro te kunnen ontvangen.


Drie keer

In het tweede aanvraagjaar moet minimaal 20 procent worden gereduceerd ten opzichte van de referentiewaarde om hetzelfde subsidiebedrag te kunnen ontvangen. In het derde aanvraagjaar loopt dat reductiepercentage op naar minimaal 30 procent. Elke Vlaamse veehouder kan één keer instappen en maximaal drie jaar achtereen deze subsidie aanvragen.

'Mocht het niet lukken om het minimale reductiepercentage bij een diersoort in het aanvraagjaar te halen, dan ontvangt de veehouder over dat jaar geen subsidie. Maar het jaar mag hij gewoon opnieuw vrijwillig deelnemen, maar dan wel met het nog hogere reductiepercentage ten opzichte van de referentie', zegt Nijs. 'Mogelijk veranderen de voorwaarden voor de maatregel in de projectperiode die loopt tot 2027.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer