Kalveraanbod krap door tijdelijke importstop Duitsland

De prijzen van kalveren zijn per 1 januari verhoogd. Dit komt doordat de noteringen niet meer 'af boer' worden gegeven. Ze zijn een afspiegeling van wat in de markt bij verkoop de waarde van de verschillende types kalveren zijn. Ook komen er geen kalveren uit Duitsland.

Kalveraanbod+krap+door+tijdelijke+importstop+Duitsland
© Nieuwe Oogst

Door deze stijging komt de prijs van Vee&Logistiek Nederland voor week 1 20 euro hoger uit ten opzichte van de week ervoor. De noteringen zijn net als voorheen gebaseerd op de afgelopen week, en exclusief btw. Ook de veemarkten van Purmerend, Doetinchem en Leeuwarden gaan mee in de nieuwe prijsweergave, waarmee volgens de organisatie een duidelijker beeld wordt gegeven van de marktwaarde van kalveren.

Voorzitter Berend Fokkens van de sectorcommissie Kalverhandel bij Vee&Logistiek Nederland en veehandelaar in het Friese Kollum vult aan: 'Voor het rundvee en het wolvee wordt nu ook al de marktwaarde genoteerd. Met de aanpassing in de notering is dit nu gelijkgeschakeld.'


Zwaardere kalveren

Opvallend is dat de stijging bij de zwaardere kalveren wat groter is dan bij de lichtere kalveren. Zo stijgt de notering van een stierkalf van meer dan 55 kilo in Purmerend in week 1 met 75 euro van 265 euro naar 340 euro. 'Op zich is de vraag hetzelfde gebleven', zegt Fokkens.


'Wel is het zo dat er nu geen aanbod is uit Duitsland. Dat maakt het aanbod tijdelijk krap. Ik kan me voorstellen dat dit effect heeft op de prijzen', vervolgt de veehandelaar.


28 dagenregeling

De tijdelijke importstop is het gevolg van de 28 dagenregeling. Sinds 1 januari mogen in Duitsland geboren kalveren pas worden vervoerd naar een andere locatie in Duitsland als ze 28 dagen oud zijn. Tot en met 2022 was dit 14 dagen. Dit betekent dat kalveren nu twee weken later mogen worden vervoerd.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn in de eerste twee weken van 2022 ruim 31.000 kalveren uit Duitsland geïmporteerd. De totale import in die weken lag op 37.500 kalveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer