Sinkevicius zet in op strengere regels voor groene keurmerken

De Europese Commissie wil misleidende groene claims bestrijden en echte duurzame producten promoten. Dit moet consumenten beschermen. Boerenorganisaties reageren voorzichtig positief.

Sinkevicius+zet+in+op+strengere+regels+voor+groene+keurmerken
© Europese Unie 2023

De ontwerprichtlijn die milieucommissaris Virginijus Sinkevicius publiceerde, moet ervoor zorgen dat producten en diensten die als 'groen' worden verkocht ook daadwerkelijk een lage milieubelasting hebben. 'Bedrijven die daar echt moeite voor doen, zullen hiervan profiteren. Hun producten zullen makkelijker als zodanig worden erkend en beloond door consumenten', stelde Sinkevicius bij de lancering van zijn voorstel.


Het voorstel gaat uit van bestaande EU-regelgeving zoals het EU Ecolabel of biologische keurmerk. Voor het initiatief is geen nieuwe wetgeving nodig. De huidige wetten zorgen ervoor dat deze gereguleerde claims zijn geborgd. De Europese boerenkoepel Copa-Cogeca ziet het voorstel als een eerste stap naar de harmonisatie van de regels voor groene claims op producten. 'Dat is welkom gezien de impact die valse claims hebben op het vertrouwen van de consument in het werk van boeren.'


Cruciaal belang

Wel benadrukt de lobbyorganisatie dat de nieuwe richtlijn moet aansluiten bij het voorstel van de Commissie voor het Sustainable Food System Framework (SFSF) dat later in 2023 wordt verwacht. Ook pleit de organisatie voor het in stand houden van nationale labels die zich al hebben bewezen. Dit is volgens Copa-Cogeca van cruciaal belang om de investeringen die boeren en tuinders hebben gedaan in milieuregelingen en -labels veilig te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer