Beter voor Natuur & Boer-melk AH naar 100 procent natuurinclusief

Supermarktketen Albert Heijn wil de melk die wordt gebruikt voor Beter voor Natuur & Boer-zuivelproducten alleen nog van 100 procent natuurinclusieve melkveebedrijven. Ook komt er meer focus op weidegang en is er meer aandacht voor de mobiliteit en de uiergezondheid.

Beter+voor+Natuur+%26amp%3B+Boer%2Dmelk+AH+naar+100+procent+natuurinclusief
© 1001ha

Op het gebied van natuurinclusieve landbouw heeft een groot aantal melkveehouders al grote stappen gemaakt. Zo laat een onafhankelijk CLM-onderzoek zien dat 91 procent van de Beter voor Natuur & Boer-melkveehouders al natuurinclusief is. Natuurinclusieve landbouw werkt positief op de biodiversiteit en de natuur op en rondom landbouwbedrijven. Dit betekent dat ze in balans met de natuur ondernemen, stelt Albert Heijn.

Het doel is om dit naar 100 procent te brengen. Een woordvoerder van Albert Heijn kan geen datum noemen waarop dit doel moet zijn bereikt: 'Wanneer dit mogelijk is, moet alles 100 procent zijn. Voor de extra inspanningen die de melkveehouders daarvoor leveren, bijvoorbeeld door kruiden in het land te zaaien en het niet meer ploegen van grasland, betaalt de supermarktketen hun al jarenlang voor de Beter voor-melk een extra vergoeding van 5 cent boven op de prijs van weidemelk.


Meer weidegang

Verder wordt de streefwaarde voor weidegang verhoogd van minimaal 120 dagen per jaar naar een streefgemiddelde van 180 dagen. Volgens Albert Heijn streven de melkveehouders al naar dit aantal dagen weidegang per jaar.

Wanneer de koeien toch op stal staan, wordt bij een aantal melkveehouders als proef de mobiliteit van de koeien in de gaten gehouden en eventueel verbeterd. Dit doet de supermarktketen door middel van een uit Engeland afkomstige mobility score, waarbij het lopen van de koeien wordt beoordeeld. Op termijn worden hiervoor intelligente camera's ingezet, die een minder goede gang kunnen opsporen. Verder gaat Albert Heijn werken aan een programma om de uiergezondheid meetbaar te verbeteren.


Vorige week maakte de supermarktketen bekend Beter voor Natuur & Boer open te stellen voor andere partijen. Het streven van de onderneming in Zaandam is een breed toegankelijk Topkeurmerk van Milieu Centraal te worden. Door de programma's van een privaat bedrijfslogo naar een breed toegankelijk keurmerk te veranderen, wil de supermarktketen actief bijdragen aan een nieuw voedselsysteem in Nederland. Ook bovengenoemde ontwikkelingen gaan mee in de openstelling van Beter voor Natuur & Boer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer