Transparantie voedsel moet omhoog, onderzoek naar meetsysteem

De duurzaamheid van voedsel moet op een meer transparante wijze zichtbaar worden voor consumenten en bedrijven. Een Europees meetsysteem zou daarin kunnen helpen.

Transparantie+voedsel+moet+omhoog%2C+onderzoek+naar+meetsysteem
© Marcel Berendsen

Tijdens een internationale conferentie in Den Haag vond donderdag op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen University & Research een eerste bijeenkomst plaats waar de vraag centraal stond hoe in Europa één meetsysteem voor duurzaamheid van voeding kan worden ontwikkeld. Bedrijven en consumenten moeten op die manier de mogelijkheid krijgen de milieu-impact van producten te vergelijken.

In Europa bestaan meerdere private en publieke ecolabels, keurmerken en uitingsvormen die per land verschillen. Alleen in Nederland zijn al meer dan 140 keurmerken en logo's op verpakkingen, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze belichten meestal maar een of enkele duurzaamheidsaspecten, zoals CO2-uitstoot of dierenwelzijn en zijn niet altijd even transparant en controleerbaar.


Onduidelijkheid

Een geharmoniseerde manier om de duurzaamheid van producten inzichtelijk te maken moet deze onduidelijkheid wegnemen. Een ecolabel kan in één oogopslag laten zien wat de impact van het product is op het milieu. Dit moet in de markt ook leiden tot meer concurrentie op verduurzaming in plaats van uitsluitend op de prijs van voedingsmiddelen.

Landbouwminister Piet Adema: 'De duurzame keuze moet voor de consument de makkelijke keuze worden. Consumenten moeten daarvoor producten op een betrouwbare manier kunnen vergelijken op duurzaamheid. Dit stimuleert ook de retail en industrie om te concurreren op duurzaamheid en het ondersteunt boeren die een eerlijk inkomen moeten kunnen verdienen. Ik wil daarom in het Landbouwakkoord afspraken maken over verduurzaming van het supermarktschap. Als we dit op Europese schaal kunnen realiseren, dan biedt dat ook een gelijk speelveld voor onze boeren die duurzaam produceren en exporteren.'

Onderzoekers van Wageningen University & Research concluderen in een nieuwe studie dat een ecolabel een 'game changer' kan zijn voor de verduurzaming van voedsel. De verwachting is dat een standaard, betrouwbaar ecolabel ertoe zal leiden dat voedselbedrijven hun aanbod van producten zullen verduurzamen. De onderzoekers wijzen er ook op dat overheden en ketenpartners de data over de milieu-impact kunnen gebruiken om doelen te stellen voor een duurzamer aanbod van voedingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer