55 procent van Nederlandse teelten is op weg naar PlanetProof

On the way to PlanetProof is vandaag vijf jaar. In die tijd is het aandeel van het keurmerk in groenten en fruit gegroeid naar gemiddeld 55 procent van de Nederlandse teelt.

55+procent+van+Nederlandse+teelten+is+op+weg+naar+PlanetProof
© DIRK HOL

In belangrijke sectoren zoals fruit, groenteteelt open en bedekt en tafelaardappelen is het areaal onder PlanetProof zelfs meer dan twee derde van het totale Nederlandse areaal. Het areaal plantaardige producten dat werd geteeld volgens de eisen van het keurmerk is in 2022 met 6 procent gestegen naar 57.415 hectare.

Opnieuw was de groei van het areaal vorig jaar het grootst voor groenten en fruit. De sterkste toename (21 procent) vond plaats in de bedekte sierteelt, terwijl het sierteeltareaal open teelt – vooral bloembollen – juist afnam (-3 procent) door de beperkte marktvraag naar gecertificeerde producten in deze sector.

Per 31 december 2022 zijn er 2.100 keurmerkhouders die hun plantaardige productie verduurzamen op basis van de criteria van PlanetProof. Waaronder 190 handelsbedrijven en 2 supermarktketens.


Keurmerk voor verwerkers

In totaal betekent dit een groei van het aantal keurmerkhouders met 6 procent ten opzichte van 2021. Daarnaast zijn er nog 26 bedrijven gecertificeerd voor de bewerking en verwerking van plantaardige producten. Dit is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2021.

Het PlanetProof-areaal tafelaardappelen bedraagt 66 procent van het totale Nederlandse areaal, voor groenten en kruiden open teelt is dat 68 procent en voor fruit 47 procent. Voor alle sectoren is het aandeel gestegen. Het keurmerk is er ook voor zuivel en eieren. De marktcijfers over deze sectoren worden op een later moment gepubliceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer