Ilona Lagas (BBB): 'We hebben onszelf ook onderschat'

Haar partij staat alweer met beide voeten op de grond, zegt Ilona Lagas, toekomstig BBB-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. 'Met wat ministers roepen kan ik inmiddels m'n kamer behangen, nu zullen ze echt wat moeten doen.'

Ilona+Lagas+%28BBB%29%3A+%27We+hebben+onszelf+ook+onderschat%27
© dirk hol

Op de vraag of haar partij in de aanloop naar de verkiezingen is onderschat, antwoordt Lagas: 'Absoluut, maar we hebben onszelf ook onderschat. Ik ben vooral erg verrast door de hoeveelheid stemmen die we hebben gehaald op plekken waar we het niet verwachtten, zoals de grote steden.'

De coalitie is niet echt 'on speaking terms'. Maar als het kabinet valt, valt men uit het nest

Ilona Lagas, toekomstig BBB-fractievoorzitter Eerste Kamer

Dadelijk zit u met zeventien zetels in de Eerste Kamer tegenover één in de Tweede Kamer. Wat betekent dat?

'Het betekent dat je met een heel grote groep het wetgevingsproces onder controle kunt houden. Hoewel Caroline van der Plas een supergoed team heeft, is het belangrijk dat wij als Eerste Kamer straks al gaan meelezen met wetsontwerpen voor ze naar de Tweede Kamer gaan. We willen onze mensen graag al in dat stadium inzetten.'


Wat wordt uw rol?

'Als fractievoorzitter wil ik wegblijven van een grote inhoudelijke portefeuille, maar veel meer op processen rondom wetgeving letten. Is er bij de voorbereiding wel voldoende geluisterd naar mensen die met een nieuwe wet moeten werken?'


Hoe lang zit Van der Plas nog alleen in de Tweede Kamer?

'Ik heb het gevoel dat men binnen de coalitie momenteel niet echt 'on speaking terms' is. Maar als het kabinet valt, vallen ze uit het nest. Alleen het CDA spint er misschien garen bij als ze uit de coalitie stappen. Het blijft politiek, je weet het nooit.'


Diverse ministers zinspelen al op aanpassingen in de stikstofwet.

'Het is vooralsnog roepen. Ik kan m'n kamer behangen met alles wat ministers roepen. Mensen hebben behoefte aan dat er wat gebeurt. En ze zullen nu ook wel moeten.'


Gaat BBB akkoord met de stikstofwet als het doeljaar 2035 wordt en onteigening wordt geschrapt?

'Wat betreft onteigenen wel. Maar 2035 willen we er ook uit. In plaats van een datum zien we liever kaders waarin doelen worden vastgelegd en geen limieten. Ook de kritische depositiewaarde is een heikel punt. Door de focus op stikstof zitten gebieden op slot die het ondanks een hoge stikstofwaarde goed doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer