Poetin belooft Afrika gratis graan

Als de onderhandelingen over een nieuwe graandeal tussen Rusland en Oekraïne stuklopen, belooft president Vladimir Poetin om gratis graan te leveren aan Afrikaanse landen. Moskou blijft bij een verlenging van zestig dagen, nadat zaterdag onduidelijkheid was ontstaan over hoelang de nieuwe graandeal met Oekraïne geldig zou zijn.

Poetin+belooft+Afrika+gratis+graan
© Russia Presidential Press Office

De Russische president zegt wel dat Rusland gratis graan zal leveren aan Afrikaanse landen als de deal in mei niet opnieuw wordt verlengd. Rusland en Oekraïne, samen met Turkije en de Verenigde Naties, sloten afgelopen weekend enkele uren voor het aflopen van de eerdere deal een nieuw akkoord over de uitvoer van graan via de Zwarte Zee. Kiev had het na afloop over een verlenging van 120 dagen, terwijl Moskou communiceerde over zestig dagen.


Tijdens een bijeenkomst van parlementsleden uit Afrikaanse landen en Rusland zei Poetin maandag dat 'als zijn land beslist om de deal na zestig dagen niet te verlengen, er graan wordt geleverd aan de Afrikaanse landen die dat het meest nodig hebben'.


Nieuwe voorwaarden van Rusland

De Russische president zei ook dat ondanks de eerdere deals nog maar een kleine hoeveelheid van het graan, dat opgeslagen ligt in Oekraïense havens, Afrika heeft bereikt. De nieuwe voorwaarden die Rusland tijdens de onderhandelingen stelde, zijn volgens hem dan ook in het voordeel van de Afrikaanse landen die het graan moeten ontvangen. 'Laat me benadrukken dat ons land altijd prioriteit zal geven aan de samenwerking met Afrikaanse landen.'

De graandeal maakt het mogelijk dat Kiev, maar ook Moskou, ondanks de oorlog graan, mest en andere landbouwproducten kunnen uitvoeren via de Zwarte Zee. De deals gelden als een van de weinige diplomatieke successen sinds het begin van de oorlog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer