Graanmarkt jojoot mee op nukken Poetin

De internationale graanmarkt laat zich deze week opnieuw dirigeren door de wispelturigheid van de Russische president Vladimir Poetin.

Graanmarkt+jojoot+mee+op+nukken+Poetin
© Twan Wiermans

Afgelopen weekend trok Rusland zich terug uit de graandeal voor het veilig verschepen van voedingsmiddelen vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. De aanleiding was volgens Poetin een droneaanval door Oekraïne vanaf oorlogsschepen op de Russische vloot.

Later in de week meldden Russische autoriteiten al dat het niet om een beëindiging van de overeenkomst zou gaan, maar om het opschorten ervan. Op woensdag kwam vervolgens het bericht dat Rusland toch weer aansluit bij de eerder gemaakte afspraken. Volgens staatsagentschap Tass is de schriftelijke garantie van Oekraïne om de graancorridor niet meer te gebruiken voor militaire acties de aanleiding voor dit besluit.

Al deze ontwikkelingen bezorgden de graanmarkten een enerverende week. De Matif in Parijs opende direct met fors hogere noteringen voor maaltarwe. Voor de contracten op levering in december werd dinsdag een indicatieprijs afgegeven van 357 euro per ton. Dat betekende een verhoging van bijna 7 procent in een week tijd.

Nadat Rusland bekendmaakte toch weer mee te doen met de graandeal, reageerde de termijnmarkt direct weer met een forse verlaging. Op donderdag daalde de notering voor maaltarwe bij de Matif naar een niveau rond de 340 euro per ton. Op de internationale graanbeurzen maakten mais en sojabonen vergelijkbare marktbewegingen.


Vervolg akkoord

Het akkoord over een graancorridor in de Zwarte Zee werd in juli afgesloten tussen Oekraïne en Rusland op initiatief van de Verenigde Naties en Turkije. Half november beslissen deze partijen over een vervolg op de graandeal.

Al kort nadat de graanexport weer op gang kwam, mopperde Poetin over de voorwaarden en uitwerking van het akkoord. Na enkele weken dreigde hij al met een beperking van de transporten vanuit Oekraïne. Toen beschuldigde hij de Europese Unie ervan het meeste graan voor zichzelf te houden, terwijl de deal vooral was bedoeld om ontwikkelingslanden te voorzien van voldoende voedsel.


• Bekijk de marktprijzen van granen in Nederland

Onlangs nog werd duidelijk dat Rusland de inspecties van schepen van en naar Odessa traineert. Daardoor ontstaat een lange wachtrij van graanschepen in de Zwarte Zee. Het is duidelijk dat Poetin de graandeal constant gebruikt als politiek drukmiddel. Het is afwachten of de Russische president weer met ondermijnende acties komt.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer