Graandeal verlengd met zestig dagen

Rusland is bereid om het akkoord over een corridor op de Zwarte Zee voor de export van met name granen met zestig dagen te verlengen. Russische autoriteiten laten dat volgens verschillende internationale persbureaus weten na overleg met de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève.

Graandeal+verlengd+met+zestig+dagen
© ANP Persbureau

De overeenkomst die vorig jaar in juli voor het eerst werd gesloten, maakt uitvoer van Russisch en Oekraïens graan en andere landbouwproducten mogelijk via de Zwarte Zee. In november 2022 werden de afspraken tussen Oekraïne en Rusland over een veilige export na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart. Rusland kiest nu voor een verlenging van twee in plaats van vier maanden om druk op het Westen te houden.

In een reactie stelt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Vershinin dat een verdere verlenging van de afspraken zal afhangen van Westerse sancties. Rusland wil met name dat de sancties tegen de uitvoer van kunstmest versoepeld worden.


Reactie Oekraïne

De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov verklaarde maandagavond dat een verlenging van zestig dagen niet past bij de voorwaarden van de graandeal. In de basisovereenkomst werd steeds een termijn van 120 dagen afgesproken. Toch wijst Oekraïne het Russische voorstel voor een kortere verlenging niet meteen af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer