Grond valt boven verwachting na regenperiode

Max Sturm ploegde eind vorige week in het Flevolandse Ens een perceel lichte grond voor Goossens Flevoplant. De loonwerker is tevreden over de timing van de grondbewerking en het resultaat.

Grond+valt+boven+verwachting+na+regenperiode
© Niels van der Boom

Enkele dagen na het ploegen worden op het perceel aardbeienplanten geplant voor de vermeerdering. 'Afgelopen seizoen hebben op dit stuk bijna het hele jaar tagetes gestaan', legt Sturm uit. 'Daarom valt de grond nu perfect, ondanks dat die toch best nat is geworden. De drainbuizen lopen nog, maar het is tijd dat de planten de grond in gaan.'

Met zijn broer en ouders runt Sturm een akkerbouw- en loonbedrijf in Ens. Begin maart is de meeste lichtere grond geploegd. Een enkel perceel wacht nog op de hoofdgrondbewerking. 'Een deel willen we met de ecoploeg doen, voor zomergerst, en misschien ploegen we niet alles', denkt hij.

'Achteraf zijn we blij dat we tot begin maart hebben gewacht met het ploegen. Er viel zoveel regen in januari en begin februari dat onze grond snel dicht zou slempen. Het is altijd een gok wat het ideale ploegmoment is. Wacht je te lang, dan heb je kans dat de grond te veel uitdroogt en aansluiting mist.'


Puzzelen rond hoogspanningsmasten

Dit jaar heeft die gok vooralsnog goed uitgepakt. Van uitdrogen is op dit perceel geen sprake. Met een vorenpakker wordt het land direct aangedrukt. 'Dat is even puzzelen rond de hoogspanningsmasten, maar het werkt mooi', is de ervaring van Sturm. 'Een lichte zaaibedbereiding is voldoende waarna er geplant kan worden. Het verbaasd me hoe droog het alweer is, ondanks de hoeveelheid regen die we hebben gehad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer