WUR: aardappelopbrengst bij NKG gelijk of hoger

Bij het telen van aardappelen met niet-kerende grondbewerking (NKG) is de opbrengst gelijk of zelfs iets hoger dan bij ploegen. Dat blijkt uit langjarig onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) op drie verschillende grondsoorten verspreid over Nederland.

WUR%3A+aardappelopbrengst+bij+NKG+gelijk+of+hoger
© John Oud

WUR-onderzoeker Marie Wesselink gaf vorige week op de Aardappeldemodag in het Zuid-Hollandse Westmaas een toelichting op de onderzoeksresultaten. 'De opbrengst bij NKG is gelijk of zelfs iets hoger dan bij ploegen. Gewas- of groenbemesterresten in de rug leiden niet tot problemen.'

Nadeel is volgens Wesselink dat in de beginjaren de grond wat compacter en minder los is. Dat zou de rugopbouw bemoeilijken. Na enkele jaren gaat dat beter. Wel blijkt dat in de biologische teelt de onkruiddruk bij NKG hoger is dan met ploegen.

Verder is het bij zowel biologisch als gangbaar extra van belang om de juiste groenbemester na de aardappelen te kiezen. Zo is gras met NKG lastiger onder te werken. In deze brochure is meer te lezen over aardappelen telen zonder te ploegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer