Minishovels en ploegen op Vlaamse landbouwbeurs

De landbouwbeurs Agriflanders is vorige week gehouden in het Vlaamse Gent. De hallen met machines, perifere bedrijven en toeleveranciers trokken na de stille coronajaren volle gangpaden. Het ging de bezoekers vooral om het netwerken bij een of meerdere exposanten. Er waren 350 exposanten op de beurs.

Minishovels+en+ploegen+op+Vlaamse+landbouwbeurs
© Frits Huiden

Duidelijk aanwezig was de techniek rondom alternatieve energie. Zo waren er producenten van windmolens, biogas en mestverwerking. En elke fabrikant van minishovels en verreikers is bezig met een elektrisch aangedreven exemplaar, of hebben hem al staan. Ook de nog vrij onbekende merken Norcar en Cast verwachten komende zomer een eerste elektrische shovel te kunnen verkopen, maar konden hem op de Agriflanders nog niet laten zien.

Het Finse Norcar dat 1.200 shovels per jaar wil bouwen, toonde zijn A7035 die met telegiek tot 3,5 meter hoog kan tillen. Kenmerkend zijn de stalen beplating en bouwwijze waarbij alle componenten goed bereikbaar zijn voor onderhoud.

Het Italiaanse Cast-loaders belooft ook binnenkort een elektrische 800 Eco-minishovel. Nu toonde de fabrikant zijn gamma minishovels met knikpunt zowel voor als achter de cabine, veel aandacht voor uiterlijke details en de moderne matzwart-oranje kleurstelling.

Alternatieve energie en elektrische aandrijving waren duidelijk aanwezig


Joystick met elf functies

Meest luxe uitvoering in de 800-serie is de 830D die een joystick met elf functies heeft. De joystick lijkt sterk op de JSM-joystick van Manitou. Verder is er een verwarmde stoel en zijn diverse panelen in het interieur uit carbon vervaardigd. Het buitenwerk is vooral uit plaatstaal opgetrokken.

In het kielzog van nieuwe shovels haken ook werktuigfabrikanten daarop in. Het Poolse Talex introduceert bijvoorbeeld een trommelmaaier van 1,35 meter breed met hydraulische aandrijving. De maaier van 2.750 euro en 180 kilo eigengewicht is behalve met eurokoppeling ook aan een driepunt te koppelen.


© Frits Huiden

Het Belgische Steeno trok de aandacht met zijn nieuwe Cheiron-variabele wentelploeg. De speciaal voor de beurs in zwart met geel gestoken ploeg is te krijgen met vier, vijf of zes scharen. Steeno bracht het steunwiel dichter tegen de ploegbalk, zodat ook korter langs een perceelrand kan worden geploegd. De ploegbalk zelf is met 140 bij 140 millimeter ook dikker geworden en gemaakt uit 10 millimeter dik staal.

Daarnaast heeft Steeno de geheugencilinder gescheiden van de cilinder voor breedteverstelling. Voorheen had één cilinder beide functies, waardoor de scharen bij elke wenteling in breedte werden versteld. Door beide functies te scheiden, slijten de draaipunten minder snel.


De Steeno-ploeg kreeg onder andere een nieuwe breedteverstelling.
De Steeno-ploeg kreeg onder andere een nieuwe breedteverstelling. © Frits Huiden

De ploegkop kreeg een rondere constructie, waarbij alle koppelpunten zijn verstevigd met een dikkere plaat. De massieve wentelas in de ploegkop bleef. Met de Cheiron-ploeg is op 71 centimeter brede banden te ploegen, laat Steeno weten.

De Belgische ploegenbouwer Aerts toonde een ploeg met een zelfgebouwde en geïntegreerde vorenpakker. De vorenpakker wordt gebouwd voor drie-, vier- en vijfschaarploegen en gebruikt twaalf, zestien of twintig pakkerringen met een diameter van 60 centimeter. Het eigengewicht van de vorenpakker varieert afhankelijk van aantal ploegscharen van 438 tot 582 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer