Beheer Flevolandse slootkant wordt groenblauwe dienst

Het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) heeft de pilot aangepast slootkantenbeheer, waaraan zo'n 25 boeren deelnamen, weten om te zetten in een groenblauwe dienst. Voortaan valt het onder het stelsel voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

Beheer+Flevolandse+slootkant+wordt+groenblauwe+dienst
© Robert Timmerman

FAC streeft naar een verdubbeling van het areaal aangepast slootkantbeheer. Dat betekent dat de komende jaren circa vijftig Flevolandse boeren een vergoeding kunnen krijgen voor telkens gedeeltelijk maaien en afvoeren van taludbegroeiing, zodat door verschraling de soortenrijkdom daar kan toenemen.

In de drie afgelopen jaren werd als proef ongeveer 75 kilometer slootkant ecologisch beheerd, waarbij de taluds jaarlijks gemiddeld twee keer werden gemaaid en het maaisel werd afgevoerd. Hoewel de monitoring nog niet is afgerond, blijkt uit de voorlopige resultaten zeker een toename van het aantal kruidige planten in de slootbermen. Dat meldt Landschapsbeheer Flevoland, een van de ondersteunende organisaties.

Zo werden bij de eerste deelnemers uit 2020 inmiddels tot 21 verschillende plantensoorten gevonden, waar een jaar eerder nog zo'n zes soorten groeiden. Onkruid als brandnetel en winde komt juist steeds minder voor.


Waterkwaliteit

Door het maaien en afvoeren gaat ook de waterkwaliteit in de sloot zelf omhoog, omdat de uitspoeling vermindert. Waterschap Zuiderzeeland is daarom één van de deelnemers en zorgt onder andere voor de vergunningen. Verder kan het schap eigen maaisel bij andere deelnemers onderbrengen in plaats van het af te voeren naar een verwerker buiten de provincie.

Dit jaar kunnen nog eens 25 boeren inschrijven voor in totaal 75 kilometer aan beheermaatregelen tot 2025. Door de taluds langs watergangen te verschralen en ook kleine gedeeltes wat langer te laten staan, wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Voordeel is ook dat hoe langer je verschraalt, hoe minder je hoeft te maaien.

Na een jaar of tien zou je toekunnen met één maaibeurt per groeiseizoen, belooft FAC-projectadviseur Wim Stegeman. Het maaisel kan worden gecomposteerd tot bodemverbeteraar en meststof of in ruwe vorm worden gebruikt als strooisel in potstallen. 'Als je het maaisel laat liggen, laat je dus echt wat liggen.'


Geen vetpot

De deelnemers aan het Flevolandse project krijgen een vergoeding voor het aangepast beheer als ze minimaal 2 kilometer slootkant inbrengen of al hun slootkanten. Maar dat is zeker geen vetpot, waarschuwt veldmedewerker Arie Keijzer van FAC. 'Het is geen verdienmodel, eerder een tegemoetkoming in de kosten. Het vergt een stukje idealisme.'

Keijzer raadt aan om de verwerking van het maaisel in groepsverband op te pakken om zo voldoende volume te creëren en de kosten te drukken. Ook vergt het composteren zelf extra aandacht, merkt akkerbouwer en groenteteler Robert Timmerman uit Dronten als één van de deelnemers van het eerste uur op.


Hot item

Akkerbouwer Henk Klompe van het projectteam verwacht dat zich nog voldoende boeren zullen aanmelden om de ingeplande regeling goed te laten werken. 'Biodiversiteit is een hot item, daar sluit deze dienst bij aan. Het mooie is dat je als boer in stapjes kunt toewerken naar extensief slootkantbeheer.' En mocht de regeling worden overtekend, is dat een goede reden om bij de provincie aan te kloppen voor extra geld, aldus Klompe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer