Boeren Flevoland maaien slootkanten om en om

Slootkanten gefaseerd maaien en het maaisel op het boerenbedrijf zelf composteren. Met deze maatregelen willen boeren in Flevoland die deelnemen aan proefproject Aangepast Slootkantbeheer, meer biodiversiteit creëren langs hun watergangen en hun eigen bodem verbeteren.

Boeren+Flevoland+maaien+slootkanten+om+en+om
© Flevolands Agrarisch Collectief

De pilot ging onlangs officieel van start met een rondgang langs slootkanten aan de Ellerweg in Biddinghuizen en de onthulling van het projectbord bij Hanneke's Pluktuin. Door telkens 75 meter slootkant te maaien en eenzelfde lengte te laten staan, moet er een grotere soortenrijkdom ontstaan in de slootkant. Niet alleen van bloemen en planten, ook van insecten, vlinders en bijen die daar op afkomen.

De onderlinge samenwerking geeft ook de mogelijkheid om het maaisel als compost te gebruiken, slootkanten te versterken en de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Zo is het nu lonend om het maaisel af te voeren naar deelnemende bedrijven. Daar wordt het op het erf gecomposteerd.


Bodemstructuur verbetert

De deelnemers kunnen de compost later uitrijden op hun percelen, waarmee de bodemstructuur verbetert en het bodemleven wordt gestimuleerd. Door technieken als maaizuigen en maaiharken te gebruiken, komt er minder maaisel in de sloot zelf terecht, zodat de slootwaterkwaliteit minder wordt belast.


Het maaisel uit de slootkanten wordt op het erf gecomposteerd
Het maaisel uit de slootkanten wordt op het erf gecomposteerd © Flevolands Agrarisch Collectief

In de proef is dit jaar 33 kilometer aan aangepast maaibeheer toegepast langs slootkanten. In de komende tijd worden bij de deelnemers van de pilot de slootkanten voor een tweede ronde gemaaid en afgevoerd. De ambitie is om binnen twee jaar te groeien naar vijftig deelnemers. De pilot is onderdeel van Actieplan Bodem en Water


Samenwerking

Het project is een samernwerking tussen via Bdeko (vereniging van biologische boeren in Flevoland), Flevolands Agrarisch Collectief (FAC), Bee-Foundation en Landschapsbeheer Flevoland.

'Hoe er wordt gemaaid en wat er op het land gebeurt, bepaalt de boer uiteraard zelf. Het project adviseert over de beste aanpak, coördineert het maaien en afvoeren en we monitoren de veranderingen', verzekert Bdeko-voorzitter Henk Klomper.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer