Landschapsbeheer+Flevoland%3A+laat+bermen+en+slootkanten+met+rust
Nieuws
© Vidiphoto

Landschapsbeheer Flevoland: laat bermen en slootkanten met rust

Landschapsbeheer Flevoland roept boeren, gemeenten en waterschap Zuiderzeeland in Flevoland op om de komende weken de bermen en slootkanten niet te maaien. Juist deze kruidenrijke stroken zijn voor jonge weidevogels, zoals de grutto, volgens de organisatie een geschikte biotoop om voedsel te vinden.

'De boeren sparen dankzij de inzet van vrijwilligers al wel de nesten van weidevogels, maar voor het overleven van de jongen zijn bloeiende planten met de bijbehorende insecten nodig', zegt Jan Nagel van Landschapsbeheer. Volgens Nagel blijft er na het maaien van de eerste snede gras nagenoeg geen biotoop achter voor weidevogelkuikens.

In de sloten langs percelen groeien over het algemeen nog wel wat bloemrijke kruiden en zijn daarmee op zich een mooie plek voor de gruttokuikens. Maar helaas worden deze slootkanten vaak geklepeld. Daarmee wordt ook het laatste stukje geschikt gras voor de poten van de gruttokuikens weggemaaid. 'Als gruttokuiken is het daarom een hele kunst om in een gebied als Flevoland groot te worden', zegt Nagel.


Om nesten heen maaien

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland hebben in de afgelopen weken 36 grutto- en tien tureluurnesten gevonden in de provincie. Meestal liggen deze nesten in de graspercelen en hebben boeren/loonwerkers goed om deze nesten heen gemaaid.

De komende week komen de meeste nesten uit. Dan begint de moeilijkste periode voor de kuikens van deze weidevogels. Per paartje grutto's is 1 tot 1,5 hectare kruidenrijk grasland nodig om de jongen groot te krijgen. Na vier weken rondwandelen in een geschikte biotoop zijn de kuikens vliegvlug. In deze fase hebben weidevogelbeschermers weinig invloed meer op het succes.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer