Meierijstad herziet maaibeleid sloten

Gemeente Meierijstad zal zelf het jaarlijkse onderhoud van schouwsloten op zich nemen, zodat die verantwoordelijkheid niet meer deels bij boeren ligt. Daar is de gemeenteraad het over eens geworden.

Meierijstad+herziet+maaibeleid+sloten
© Koos van der Spek

Vanwege de kosten is na de gemeentelijke fusie in 2017 besloten het ene jaar de ene kant van de weg te maaien en het andere jaar de andere kant. Ook biodiversiteit was een argument om sloten soms ongemoeid te laten.

Volgens de waterschappen, die toezicht houden op het slootonderhoud, is die mate van onderhoud niet voldoende. Het gevolg is dat boeren het onderhoud om het jaar zelf moeten doen.

De lokale ZLTO-afdeling pleit al jaren voor een ander maaibeleid. 'De gemeente had niet goed gecommuniceerd met de waterschappen', zegt Ronald Verhoeven van de ZLTO-afdeling Meierij. 'Boeren in Veghel, waar de gemeente vroeger al het onderhoud deed, werden dan ook verrast door hun nieuwe verplichting. Het ging al snel over dwangsommen.'


Maaisel afvoeren

Niet alleen het maaien zelf, maar vooral het afvoeren van het maaisel vormde voor veel boeren een probleem. 'Dat brengt kosten met zich mee. Vaak zit er zwerfafval in het maaisel, dus dat wil je niet op je land hebben. We vinden dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen voor dat afval.'

Via gesprekken met de gemeente en politieke partijen heeft de afdeling de gemeenteraad uiteindelijk weten te overtuigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer