Norm handhaving vangletsel pluimvee naar beneden

Met ingang van volgend jaar gaat de norm waarboven de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat handhaven bij vangletsel naar beneden. De norm ligt nu op 2 procent, per 1 januari 2024 wordt dat 1 procent.

Norm+handhaving+vangletsel+pluimvee+naar+beneden
© Marcel Berendsen

Handhavend optreden wil zeggen dat zowel de vangploeg als de pluimveehouder een bestuurlijke boete van de NVWA krijgt als het percentage vangletsel boven de norm uitkomt.

'De verlaging van de norm en het direct opleggen van een boete is een volstrekt verkeerde ontwikkeling', vindt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'We doen er als sector alles aan om het aandeel vangletsel naar beneden te krijgen. Dat blijkt ook uit de naleefmeting van de NVWA van vorig jaar. Het is heel duidelijk dat de Nederlandse pluimveehouders en vangploegen hier een heel stuk beter scoren dan in het buitenland. En we doen er alles aan om het nog beter te doen. Want we willen ook niet dat er sprake is van onnodig lijden.'

Het is volgens de voorzitter daarom onbegrijpelijk dat de NVWA de norm verlaagt en daarbij direct met een bestuurlijke boete dreigt. 'Dit is goed gedrag afstraffen en nauwelijks speelruimte laten. Er kan altijd een keer iets gebeuren bij het vangen en transporteren waardoor je boven die 1 procent uitkomt. Kom dan met een waarschuwing, dat is nog te begrijpen en als het dan niet verbetert kan een boete volgen. Maar met het voorstel nu met direct een bestuurlijke boete maak je het heel lastig. Daarmee haal je alle motivatie bij de pluimveehouders weg. We hopen dat we hier nog met de NVWA over in gesprek kunnen.'


De NVWA concludeert vanuit de naleefmetingen en bevindingen vanuit het dagelijks toezicht dat de sector in staat is om pluimvee rustiger te vangen en zorgvuldiger met dieren om te gaan. Met het verlagen van de handhavingsgrens verwacht de NVWA dat het welzijn van pluimvee tijdens het proces van vangen en transporteren nog beter wordt gewaarborgd.


Overgangstermijn

De NVWA heeft de datum van 1 januari 2024 gekozen om de sector de gelegenheid te geven om het proces van vangen en laden verder te optimaliseren en vangletsel verder terug te dringen.

Het is wettelijk verboden om dieren te vervoeren of te laten vervoeren op een zodanige wijze dat het dieren letsel of onnodig lijden berokkent. Pluimvee wordt in containers vervoerd van de pluimveehouderij naar het slachthuis. De dieren worden daarvoor op de boerderij door vangploegen gevangen en in de containers gedaan. Als dit onzorgvuldig gebeurt, kunnen dieren letsel oplopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gebroken vleugel of bloedingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer