Boomkwekerij komt tot rust na gekte van afgelopen jaren

De boomkwekerijsector is na de gekte van de afgelopen jaren, waarin omzetrecords werden verbroken, in het najaar van 2022 weer tot rust gekomen. Dat beschrijft Van Oers Agro in het Sectorrapport Boomkwekerij najaar 2022.

Boomkwekerij+komt+tot+rust+na+gekte+van+afgelopen+jaren
© Arno Engels

De markt laat zich volgens Van Oers Agro vergelijken met de situatie in 2019. Containerteeltbedrijven hebben het beduidend lastiger dan die in het bos- en haagplantsoen. De verschillen tussen de ondernemingen zijn groter geworden, staat in het rapport.

Ondernemers die visuele boomkwekerijproducten telen, merken dat tuincentra nog volop voorraad hebben en dat grote consumentenacties op een laag pitje staan. Dat heeft te maken met de hoge inflatie en afname van het consumentenvertrouwen, wat tot hoge voorraadposities aan het eind van het kalenderjaar leidde. Volgens het accountantsbureau is er over het algemeen nog voldoende financiële ruimte om het seizoen door te komen.


Overschot

Van Oers Agro concludeert voorzichtig dat de sector afstevent op een periode waarin een overschot aan planten beschikbaar is. Gemiddeld over de gehele linie is een omzetafname van tussen de 5 en 10 procent bij de boomkwekers te zien.


In vergelijking met 2019 presteren de kwekers nog steeds bovengemiddeld. Bij telers van bos- en haagplantsoen is dat nog een stuk beter dan in de containerteelt. De omzet is wel fors lager dan in het najaar van 2020 en 2021. 'Al waren dat ook wel extreme jaren', constateert Van Oers Agro.


Omzetpotentie voor lente groot

Vaak biedt een lagere najaarsomzet kansen voor het voorjaar. De omzetpotentie voor deze lente is dan ook groot, omdat er bij de meeste bedrijven nog veel producten aanwezig zijn. De positieve geluiden komen mede door het gunstige weer zonder lange vorstperiodes.

Door de grote omzetpotentie is het voorjaar voor veel boomkwekers spannend, meldt Van Oers Agro. De kans op een overschot aan het eind van het seizoen is aanwezig. Voor de ondernemers is het van belang om de prijzen op peil te houden, zodat ze niet onder druk komen te staan.


Exportwaarde gegroeid

De exportwaarde nam vorig najaar toe met een gelijk gebleven omzet. In de herfst van 2022 gebeurde het tegenovergestelde. De totale productiewaarde zakte licht, maar de totale exportwaarde groeide met circa 20 procent. Daarentegen is op de binnenlandse markt een plus van 14 procent te zien.

Hierdoor daalde het exportaandeel in de totale productiewaarde van 60 naar 52 procent. Daarbij moet worden aangetekend dat de toegenomen binnenlandse markt ook indirecte export kan bevatten, benadrukt het accountantsbureau.

Op landenniveau zijn er enkele veranderingen te zien voor wat betreft export. 32 procent van exportwaarde vindt haar weg buiten de Europese Unie, met Groot-Brittannië en Zwitserland als belangrijkste bestemmingen. Verder gaat 21 procent van de boomkwekerijproducten naar België. In export naar Oost-Europa is een kleine plus te zien. 'Deze landen kunnen als groeimarkten worden aangemerkt', schrijft Van Oers Agro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer