MOB: met BBB-beleid loopt Nederland vast op stikstofcrisis

Als de winst van de BBB ertoe leidt dat stikstofbeleid niet doorgaat, loopt Nederland vast op de stikstofcrisis. Dat zegt voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB).

MOB%3A+met+BBB%2Dbeleid+loopt+Nederland+vast+op+stikstofcrisis
© Dirk Hol

Als Nederland vastloopt op de stikstofcrisis heeft dat grote economische gevolgen, denkt Vollenbroek. Bovendien komen dan ook klimaatprojecten stil te liggen, waardoor de regering het doel voor 2030 niet haalt om de uitstoot van broeikasgassen in elk geval met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Daardoor zullen de BBB-plannen nog erg lastig worden, zegt Vollenbroek. 'We zijn benieuwd wanneer de BBB kleur gaat bekennen.'


Toch ziet Vollenbroek ook lichtpuntjes. Zo is Forum voor Democratie (FVD) in veel provincies veel kleiner geworden. 'FvD is mordicus tegen klimaat- en natuurmaatregelen.' Ook denkt hij dat Lelystad Airport nu definitief van de baan gaat, omdat de BoerBurgerBeweging tegen de komst van het vliegveld is.


Natuur & Milieu: knap gedaan

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu noemt de verkiezingswinst van BBB knap. Ze benadrukt dat haar organisatie 'ook in deze nieuwe samenstelling' zich inzet om gezamenlijk het stikstofprobleem aan te pakken. 'Onze kwetsbaarste natuurgebieden staan op omvallen.'

'Verandering en tempo blijft nodig; de urgentie van het aanpakken van de klimaatcrisis en de natuurverslechtering worden niet kleiner van verkiezingen', geeft Demmers aan. Ze noemt het cruciaal dat de politiek deze problemen oplost, ook na de grote winst van de BBB bij de provinciale verkiezingen.


Greenpeace

Greenpeace-directeur Andy Palmen stelt dat BBB niet zal ontkomen aan de 'weerbarstige praktijk'. Door de stikstofcrisis moeten provinciebesturen immers ingrijpen. 'Er kunnen amper huizen worden gebouwd zonder dat de stikstofcrisis wordt opgelost en de natuur moet worden gered, ook van de wet.'

'Al twintig jaar zien we politieke aardverschuivingen bij populistisch rechts', zegt Palmen. 'Zodra ze verantwoordelijkheid moeten nemen, worden ze geconfronteerd met de weerbarstige praktijk.'


Natuurmonumenten: natuurherstel nog net zo noodzakelijk

'Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren', benadrukt Natuurmonumenten na de grote verkiezingswinst van de BBB. 'Het is van groot belang om iedereen te betrekken bij het vinden van een oplossing. Natuur en de agrarische sector kunnen prima samen. Het is van groot belang dat natuur én boeren nu snel duidelijkheid krijgen over de toekomst. Zodat natuurherstel vandaag nog start.'

Milieudefensie zegt dat boeren rechtvaardig behandeld moeten worden in de stikstofcrisis. 'De stikstofcrisis moet niet zozeer op het bord van de boeren liggen, maar juist op dat van de grote vervuilende agro-bedrijven zoals Rabobank, Ahold Delhaize en FrieslandCampina', vindt Bram van Liere van Milieudefensie. 'Zij hebben decennialang de intensivering van de landbouwsector aangejaagd en daarmee ook de stikstofcrisis. Alleen als zij meedoen, kunnen we de doelen voor klimaat, stikstof en natuur halen.'


Wakker Dier

Wakker Dier is niet blij met de grote verkiezingswinst van de BBB. 'Elke stem voor BBB is een stem tegen de dieren', oordeelt de club. 'Dus we vinden het absoluut jammer dat zo veel mensen het belang van die miljoenen dieren in de vee-industrie negeren.'
Toch denkt Wakker Dier dat de opkomst van de nieuwe partij de situatie van dieren niet zo heel veel verder verslechtert. 'Vergeet niet, de meeste stemmen voor BBB gingen eerst naar VVD, CDA of Forum. Allemaal even dieronvriendelijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer