BBB met afstand grootste partij Provinciale Statenverkiezingen

UPDATE: De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grootste partij in Drenthe, Noord-Brabant, Friesland, Flevoland, Groningen, Overijssel, Limburg en Zeeland. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP. De overige provincies hebben nog geen uitslag gepubliceerd.

BBB+met+afstand+grootste+partij+Provinciale+Statenverkiezingen
© Dirk Hol

BBB is in veel gemeenten de grootste partij geworden. Uitzondering vormen de grote steden. In plaatsen als Groningen, Utrecht en Eindhoven is GroenLinks de grootste partij geworden. In Den Haag en Breda voert de VVD de boventoon. In de kleinere gemeenten overheerst BBB, al zijn er ook gebieden waar bijvoorbeeld PVV en SGP de boventoon voeren.


Drenthe

BBB wordt in een klap veruit de grootste partij in de Provinciale Staten van Drenthe. Ruim een derde van de kiezers stemde op de partij van Caroline van der Plas. De PvdA, vier jaar geleden nog de winnaar met 14,1 procent, is nu met 9,4 procent de tweede partij. De Drentse kiezer heeft afgerekend met de landelijke coalitiepartijen. Haalden VVD, D66, CDA en ChristenUnie vier jaar geleden samen nog 36 procent van de stemmen, nu is dat nog maar 22 procent. Vooral VVD en CDA krijgen rake klappen.


Van de partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten, weet alleen de PvdD een bescheiden winst te boeken, van 3,4 naar 4,2 procent. De grootste verliezer is ook hier Forum voor Democratie (FvD) met 3 procent van de stemmen, tegen 13,5 procent in 2019.


Friesland

De BBB heeft in Friesland 27,9 procent van de stemmen behaald bij de verkiezingen woensdag en is hiermee ook in deze provincie de grootste geworden. De partij wordt gevolgd door de PvdA, die uitkwam op 10,6 procent van de stemmen. Dat was in 2019 nog 13,4 procent. Het CDA verliest flink: die ging van 16,7 procent naar 8,7 procent.

FvD levert fors in: in 2019 haalde de partij van Thierry Baudet 13,4 procent van de stemmen, nu landde de partij op 3,6 procent. FNP Fryslân is een heel klein beetje gestegen: van 7,9 procent naar 8,0 procent. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat BBB vijftien zetels naar zich toetrekt.


Flevoland

De BoerBurgerBeweging is de winnaar met 20,8 procent. De VVD eindigt als tweede partij met 9,9 procent, 3,3 procentpunt minder dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019. De PVV (7,7 procent), PvdA (7,6 procent) en GroenLinks (6,9 procent) maken de top-5 compleet. FvD gaat van 17,8 procent naar 4,5 procent.

Op basis van deze uitslag krijgt de BBB in één klap tien van de 41 Statenzetels. Ruim op afstand volgt de VVD met vier zetels. De PVV, GroenLinks en PvdA krijgen allen drie zetels. Van de acht zetels die FVD in 2019 won, blijven er twee over. Overigens zat er nog maar één Statenlid voor FVD in de Provinciale Staten.


Gelderland

Ook in de provincie Gelderland is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij van Caroline van der Plas kreeg 23,8 procent van de stemmen en bleef de VVD voor. De liberale partij kreeg 10 procent van de stemmen, tegen 14 procent vier jaar geleden. De Partij van de Arbeid is in Gelderland de derde partij geworden, met 8,8 procent van de stemmen.

Alleen de einduitslag van Nijmegen moet nog binnenkomen. Daar is al wel 85 procent van de stemmen geteld.


Groningen

De BBB heeft de winst gepakt in de provincie Groningen met 23,6 procent van de stemmen. De partij wordt gevolgd door de PvdA, die uitkwam op 10 procent. Dit is voor de partij wel een verlies van 2 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen in 2019. GroenLinks maakt de top 3 compleet met 9,6 procent van de stemmen.

Het CDA heeft fors verloren: de partij ging van 8,1 procent van de stemmen naar 4,1 procent. De VVD was goed voor 5,7 procent. Dit was in 2019 nog 8,5 procent. Ook D66 (van 6,6 naar 5,4 procent) en de ChristenUnie (van 9,4 naar 6,3 procent) leveren in.


Limburg

BBB heeft ook de winst gepakt in de provincie Limburg met 18,5 procent van de stemmen, goed voor zo'n 10 zetels. De partij wordt gevolgd door de PVV, die uitkwam op 12,7 procent. Dit is voor de partij wel een verlies ten opzichte van de verkiezingen in 2019, toen de PVV nog 13,5 procent van de stemmen haalde. De VVD staat op de derde plek met 9,5 procent van de stemmen.

Verder zijn er geen partijen die er echt uitspringen. Het aantal stemmen voor het CDA halveerde tot 9,2 procent, maar de partij staat nog altijd op de vierde plek. Forum voor Democratie (FvD) verloor ook in Limburg flink. De partij behaalde 3,4 procent van de stemmen, tegenover bijna 15 procent vier jaar geleden.


Noord-Brabant

De BBB is ook in Noord-Brabant de grootste geworden. De partij heeft 18,2 procent van de stemmen gehaald. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. De partij wordt gevolgd door de VVD met 14,1 procent van de stemmen.

GroenLinks is de derde partij met 7,7 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door de SP met 7,6 procent. Nieuwkomers JA21 en Volt hebben 4,2 en 2,9 procent van de stemmen gekregen. FvD verliest fors. De partij behaalde vier jaar geleden 14,5 procent van de stemmen. Nu is dat 2,8 procent.


Overijssel

Ook in de provincie Overijssel heeft BBB enorme winst geboekt bij de provinciale verkiezingen. De partij heeft 31,3 procent van de stemmen behaald en is hiermee de enige partij die boven de 10 procent is uitgekomen. Op plek twee volgt het CDA met 8,2 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen behaalde deze partij nog 17,1 procent van de stemmen.

De VVD (8 procent), GroenLinks (7,6 procent) en de PvdA (6,7 procent) maken de top-5 compleet. Forum voor Democratie verliest fors: de partij gaat van 13,3 procent van de stemmen in 2019 naar 2,7 procent nu. De VVD (8 procent) komt met een verlies van twee uit op vier zetels. Het CDA komt uit op vier zetels, een verlies van vijf zetels. Nieuwkomers in provincie Overijssel Volt (3 procent) en JA21 (3,5 procent) halen één zetel. 50PLUS (1,2 procent) levert haar enige zetel in.


Zeeland

Met 19,7 procent van de stemmen is de BBB de grootste partij geworden in Zeeland. Daarmee stoot de BBB het CDA van de troon De nummer twee is de lijstcombinatie Partij van de Arbeid/GroenLinks, die 13,4 procent behaalde. Daarna volgen de SGP (12,5), de onttroonde CDA (11,4) en de VVD met 8,9 procent. FvD, in 2019 nog goed voor vijf zetels, houdt er waarschijnlijk maar een over.


Zuid-Holland

De BBB is ook in Zuid-Holland de grootste partij geworden. De partij heeft 13,7 procent van de stemmen gehaald. De partij wordt gevolgd door de VVD met 12,9 procent van de stemmen. Vier jaar geleden haalde de VVD nog een score van 15,7 procent. GroenLinks is de derde partij van Zuid-Holland geworden met 9,7 procent van de stemmen, een winst van 0,6 procentpunt in vergelijking met de stembusgang van 2019. D66 is in Zuid-Holland de vierde partij met 8 procent van de stemmen.

Ook in Zuid-Holland is Forum voor Democratie de grote verliezer. FVD kreeg 3,6 procent van de stemmen tegen 17,4 procent in 2019. Alleen de einduitslag van Rotterdam moet nog binnenkomen. In de tussenstand na het tellen 70 procent van de stembiljetten was GroenLinks daar de grootste partij.


Opkomst iets hoger

De voorlopige opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt op 57,5 procent na telling van 88,5 procent van de stemmen. Dat is iets meer dan in 2019, toen het ging om 56,2 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen ligt het opkomstcijfer standaard hoger. Dat lag in 2021 op 78,7 procent.

In Friesland lijkt de opkomst tot nu toe de grootste met 65,5 procent. Drenthe volgt op de voet met 65,2 en hierna komt Overijssel met 64,4 procent. Uit de voorlopige cijfers lijkt in Noord-Holland de opkomst het laagst te zijn met 51,3 procent. Het opkomstpercentage in Zeeland was 61,3 procent, dat is 3 procentpunten hoger dan in 2019. De opkomst in Limburg lag met 54 procent 1,4 procentpunt hoger dan in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer