Nederland brengt emissies landbouwexportproducten in beeld

Landbouwminister Piet Adema gaat onderzoeken wat de emissies van de belangrijkste Nederlandse landbouwexportproducten zijn op het gebied van water, klimaat en stikstof.

Nederland+brengt+emissies+landbouwexportproducten+in+beeld
© Peter Smit

Het onderzoek komt op verzoek van een motie van Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) die op 22 december is aangenomen. Behalve deze emissies wil Van der Plas dat de minister ook de emissies voor dezelfde productieprocessen voor andere EU-lidstaten in kaart laat brengen en ook voor landen buiten de Europese Unie waar de productie wordt opgevangen als Nederland de productie terugschroeft.

Adema noemt de vraag van Van der Plas 'complex', wat het uitzetten van een gedegen onderzoek 'bemoeilijkt'. Toch verwacht hij dat het onderzoek deze maand nog wordt uitgezet.


Landbouwmachines

De minister komt ook met een actieplan dat is gericht op het verduurzamen van landbouwmachines. Dat doet hij op verzoek van Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA). Zij willen weten wat nodig is om de ontwikkeling van fossielvrije landbouwmachines te ondersteunen en aanschaf en gebruik hiervan te bevorderen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begint in maart een proces om met alle relevante stakeholders een actieplan op te stellen gericht op het verduurzamen van landbouwmachines. Na de zomer verwacht de minister het actieplan met de Tweede Kamer te kunnen delen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer