Piet Adema: 'Bedrijf moet tijd krijgen voor herstel dierverwaarlozing'

Een bedrijf dat onder verscherpt toezicht staat vanwege dierverwaarlozing, moet de tijd krijgen om te verbeteren. Dat stelt landbouwminister Piet Adema nadat bij een bedrijf, dat al jaren in beeld was bij de NVWA, onlangs een deel van de veestapel in beslag werd genomen. Hij betreurt het dat die tijd tot onvoldoende verbetering heeft geleid.

Piet+Adema%3A+%27Bedrijf+moet+tijd+krijgen+voor+herstel+dierverwaarlozing%27
© ANP

Adema geeft aan dat het in sommige perioden ook beter gaat, bijvoorbeeld in het weideseizoen. Bij dit bedrijf, waar in januari zeventig koeien, stieren en kalveren in beslag werden genomen, ging het in het stalseizoen vaak mis. De dieren op dit bedrijf die buiten liepen, zijn niet in beslag genomen, antwoordde hij op Kamervragen van Frank Wassenberg en Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren.

'Dat op een bedrijf al meermaals overtredingen zijn aangetroffen, wil niet zeggen dat bij verscherpt toezicht een veehouder zijn bedrijfsvoering snel aanpast. Dit betreft een aanpak met bestuursrechtelijke of strafrechtelijke inzet of een combinatie daarvan en is niet een eenmalige interventie. Daarbij moet de veehouder ook een redelijke termijn worden gegeven om aanpassingen door te voeren', stelt de minister in de brief.


Verscherpt toezicht

De landbouwminister betreurt het dat de houder, ondanks het verscherpte toezicht, niet voor een acceptabele verzorging van de dieren heeft kunnen zorgen. 'Helaas kan ook het zware instrument van verscherpt toezicht niet in alle gevallen voor verbetering van de situatie leiden.'


Lees ook: Kabinet pakt dierverwaarlozing harder aan

Volgens Adema was het betreffende bedrijf al sinds 2013 in beeld en werd het sindsdien dertig keer bezocht. 'Doordat de dieren voor een groot deel van het jaar buiten staan, was het risico op nieuwe overtredingen kleiner. Die hebben betrekking op het gebied van voer, hygiëne, water en huisvesting.'


Lasten onder dwangsom

De minister stelt dat deze overtredingen tot meerdere maatregelen hebben geleid, zoals lasten onder dwangsom en lasten onder bestuursdwang. 'Met een last krijgt de overtreder een termijn waarbinnen de geconstateerde overtreding moet zijn opgelost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de gestelde termijnen. Bij het niet naleven van de lasten zal een dwangsom worden verbeurd of zal de NVWA ingrijpen door bijvoorbeeld dieren mee te voeren.'

Overigens heeft de ondernemer nog vijftien dieren, die ten tijde van de inbeslagname buiten liepen. Inmiddels zijn die opgestald en omdat er bij controle niets mis was, is er voor de NVWA nu ook geen reden om in te grijpen. Het steekt de PvdD-Kamerleden dat de ondernemer in een hoger beroep in 2018 door de rechter werd veroordeeld vanwege het verwaarlozen van runderen.


Aangescherpte maatregelen

Adema stelt dat het wetsvoorstel 'Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing' van de ministers van Justitie en Veiligheid en LNV eraan komt. Daarbij kan niet alleen de gezondheid, maar ook het welzijn van het dier een reden zijn om maatregelen te treffen.

Ook is er een wetsvoorstel waarin daders van dierenmishandeling en daders van andere strafbare feiten als zelfstandige maatregel een houdverbod opgelegd kan worden van maximaal tien jaar. Dit wetsvoorstel is momenteel aanhangig bij de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer