OM+meldt+twee+gevallen+van+dierverwaarlozing
Nieuws
© OM

OM meldt twee gevallen van dierverwaarlozing

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voorwaardelijke stillegging van twee rundveebedrijven in Noord-Nederland geëist. De dieren op die bedrijven werden verwaarloosd aangetroffen.

In Friesland ging het om een stal met bijna honderd runderen. Deze waren vuil van urine en mest, waardoor de dieren geen schone en droge ligplaatsen hadden, aldus de officier van justitie.

Verder was er onvoldoende gezond voedsel. De verdachte had al eens een voorlopige maatregel gehad, waarin stond dat zij maar een beperkt aantal dieren mocht houden. Ze heeft nu hulp ingehuurd.


Vermagerd

In Drenthe (eveneens bijna honderd runderen) was qua zorg iets soortgelijks aan de hand. Dieren waren volgens het OM ernstig vermagerd en in slechte conditie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had al twee keer tientallen dieren afgevoerd na het toepassen van bestuursdwang. Inmiddels heeft de verdachte nog maar dertig vleesrunderen en eveneens hulp gevraagd.

De officier van justitie eiste in het eerste geval stillegging van het bedrijf gedurende een jaar en een geldboete van 5.000 euro, beide voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Bij het bedrijf in Coevorden gaat het om 2.500 euro en een half jaar stillegging, met twee jaar proeftijd. Daarbij werden bijzondere voorwaarden gesteld over het aantal dieren op de bedrijven.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer