NVWA neemt zeventig verwaarloosde runderen in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag bij een veehouder in het midden van het land rond de zeventig runderen in bewaring genomen. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de toezichthouder op het gebied van dierenwelzijn.

NVWA+neemt+zeventig+verwaarloosde+runderen+in+beslag
© Dirk Hol

Tijdens een inspectie bij de veehouder, waar ook een dierenarts van de NVWA bij aanwezig was, bleek volgens de NVWA dat runderen, stieren en kalveren in een dikke laag mest stonden. 'Veel dieren waren sterk vermagerd, omdat ze niet goed bij het voer konden. Ze hadden geen toegang tot vers drinkwater door lekkende waterbakken', meldt de NVWA. 'Daarnaast was de kwaliteit van het voer niet goed, omdat het nat was door de lekkende waterbakken.' De dieren worden opgevangen op een andere plek.

Volgens de NVWA waren de stalvoorzieningen niet op orde. Zo konden de dieren zich bezeren aan scherpe delen, zoals spijkers, in de stal. Ook troffen inspecteurs twee dode runderen aan op het bedrijf.

Het bedrijf stond al langere tijd op de radar van de NVWA en stond onder verscherpt toezicht. Bedrijven die ondanks herhaald opgelegde maatregelen niet in staat zijn de situatie te verbeteren, komen onder verscherpt toezicht te staan. Deze inspectie vond plaats om te controleren of de veehouder naar aanleiding van eerdere inspecties verbetering heeft aangebracht. Dat bleek niet zo te zijn. Tegen het bedrijf loopt een bestuursrechtelijk en een strafrechtelijk traject.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer