Steun voor 2030 als stikstofdeadline neemt verder af

Binnen de coalitie wankelt de steun voor 2030 als harde deadline in de stikstofaanpak. ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker liet woensdagavond in Nieuwsuur blijken dat ook haar partij flexibel wil omgaan met dat doel.

Steun+voor+2030+als+stikstofdeadline+neemt+verder+af
© Dirk Hol

'Ik ben niet getrouwd met een jaartal. Of het 2029, 2030 of 2031 wordt, is wat mij betreft van latere zorg', zei Bikker in de Nieuwsuur-uitzending waarin ze in debat ging met BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. Voor BBB is 2030 een breekpunt als na de Provinciale Statenverkiezingen moet worden onderhandeld over de samenstelling van provinciebesturen. Bikker staat met haar uitspraak op dezelfde lijn als CDA-leider Wopke Hoekstra die vorig jaar een politieke rel veroorzaakte door 2030 'niet heilig' te verklaren.


In de nu nog geldende stikstof(nood)wet staat 2035 als deadline. Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken dat dit moet worden aangescherpt naar 2030. Dan moet de stikstofuitstoot gehalveerd zijn om ervoor te zorgen dat 74 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden niet langer wordt belast met een te hoge stikstofdepositie.


IJkmomenten stikstofwet

Die nieuwe stikstofwet is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. In die wet worden ook ijkmomenten voorgesteld in 2025 en 2028 waarin de voortgang van de stikstofreductie wordt bekeken. Tijdens de ijkmomenten wordt onder meer bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om iets meer tijd te nemen voor het halen van de doelstellingen. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan het reductiedoel worden verlengd. Het kan overigens ook betekenen dat maatregelen worden aangescherpt als het doel uit zicht raakt.

Binnen de coalitie is het vooral D66 die vasthoudt aan 2030. Kamerlid Tjeerd de Groot van die partij stelde onlangs tijdens een stikstofdebat voor om in november 2023 al te starten met dwingende stikstofmaatregelen, omdat hij vreest dat de stikstofaanpak te langzaam gaat. Door al vroeg een stok achter de deur te zetten, zijn boeren sneller geneigd zich te melden voor de vrijwillige maatregelen, is zijn redenatie.


Meer onrust

Bij de andere coalitiepartijen kreeg De Groot daarvoor geen steun. CDA-Kamerlid Derk Boswijk stelde dat een versnelling alleen zal leiden tot meer onrust onder boeren en polarisatie in het stikstofdebat. De VVD steunt het voorstel om eerder te starten met 'verplichtend instrumentarium' ook niet. Maar Kamerlid Thom van Campen zei wel dat zijn partij vasthoudt aan 2030 als deadline in de nieuwe stikstofwet.

Het wetsvoorstel dat het naar voren halen van de deadline regelt, is ter consultatie aangeboden. Tot 23 maart kunnen belanghebbenden reageren. De wet moet nog aangenomen worden door de Tweede en Eerste Kamer. Naar verwachting heeft BBB na de verkiezingen een grote stem in de Senaat. Het kabinet, dat daar al geen meerderheid heeft, zal op zoek moeten naar steun van andere partijen. GroenLinks en PvdA hebben al aangegeven dat ze er nog niet mee in kunnen stemmen. Deze partijen vinden onder meer dat de industrie en luchtvaart een grotere bijdrage moeten leveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer