Henriëtte van Hedel: 'Politici staren zich blind op Excelsheets'

Alliantie doet in drie provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Henriëtte van Hedel trekt als lijsttrekker de Brabantse kar. De debutant wil de bureaucratie achter de politieke schermen te lijf gaan. 'We willen Nederland weer bestuurbaar maken.'

Henri%C3%ABtte+van+Hedel%3A+%27Politici+staren+zich+blind+op+Excelsheets%27
© Alliantie

'Wij willen een betrouwbaar bestuur. Een bestuur dat inhoud boven beeldvorming plaatst en weer zelf regie voert in plaats van zich opstelt als een uitvoeringsloket van Den Haag.' Het partijprogramma van Alliantie windt er geen doekjes om. Het provinciebestuur moet de teugels strakker in handen nemen.

Het liefst doen de mensen van Alliantie dat zelf. Mocht er na 15 maart een plekje vrijkomen voor de nieuwkomer op het politieke toneel, dan zal Van Hedel dat innemen. De Boxtelse ondernemer is gretig. 'We doen mee om te winnen en willen laten zien dat het anders kan. Er moet een andere wind gaan waaien in het provinciehuis.'


Niet op de flanken

De wind komt volgens Van Hedel niet per se van links of rechts. 'We zitten niet radicaal op de flanken. We willen vanuit het politieke midden Nederland weer bestuurbaar maken. Klassieke volkspartijen als CDA, VVD en PvdA doen niet meer waarvoor ze ooit zijn opgericht: het volk vertegenwoordigen met twee benen in de maatschappij', vindt ze.

Het stikstofprobleem is een gedrocht geworden met een wirwar van Europese regels, rekenmodellen van emissies en rechterlijke uitspraken

Henriëtte van Hedel, lijsttrekker Alliantie Noord-Brabant

'Politici verschuilen zich steeds meer achter de papieren werkelijkheid. Ze staren zich blind op Excelsheets en kijken veel te weinig naar de praktijk', meent de ondernemer.


Praktijkmensen

Dat wil Alliantie veranderen. 'Met praktijkmensen die de problemen in de maatschappij zien en willen aanpakken. Neem het stikstofprobleem. Dat is een gedrocht geworden met een wirwar van Europese regels, rekenmodellen van emissies en rechterlijke uitspraken. Daardoor komt Nederland tot stilstand.'

Net als Noord-Brabant. Volgens Van Hedel komt dat doordat de huidige coalitiepartners elkaar op het pluche willen houden. 'Hoe kun je melkveehouders verplichten een vergunning aan te vragen voor een huisvestingssysteem waarvan je weet dat het ook na de nieuwe deadline van 1 juli 2024 niet aan de eisen voldoet? Ze zeggen doodleuk: 'We zullen niet strak gaan handhaven.' Ik snap werkelijk niet waar ze mee bezig zijn', zegt ze.


Onbetrouwbare overheid

'Echt zo'n typisch voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Puur gericht op beeldvorming en niet op de inhoud. Partijen als het CDA en de VVD moeten zich uitspreken en niet telkens bij het kruisje hun handtekening zetten. Dat leidt alleen maar tot meer onzekerheid en wantrouwen onder burgers.'


Tekst gaat verder onder kader

Belangrijke bijsluiter

Henriëtte van Hedel wijst op de bijsluiter bij het rekenmodel Aerius. TNO stelt hierin dat een modeluitkomst van 0,15 stikstofdepositie per hectare per jaar niet significant is en niet te meten. Meetapparatuur voor stikstofdepositie ziet pas verschillen als die meer dan honderd keer groter zijn. De toename van 0,15 mol is niet wetenschappelijk verantwoord te modelleren met het overheidsmodel. De willekeurige variatie ervan is meer dan veertig keer hoger. Een uitkomst van 0,15 mol zegt niets over toe- of afname van stikstofdepositie op een natuurgebied. Van Hedel: 'Minister Christianne van der Wal weet dit en toch slaat ze veehouders met het rekenmodel om de oren.'

De lijsttrekker wil de praktijk meer laten regeren bij politieke besluitvorming. 'Bijvoorbeeld door op bedrijfsniveau te meten. Hoeveel ammoniak belandt er via een veehouderij echt in de natuur?' zegt ze.

'Als enige land in Europa richt Nederland zich op een rekenmodel voor stikstof, oftewel Aerius. We misbruiken dit model om piekbelasteretiketten op bedrijven te kunnen plakken. Wij zijn er niet blind voor dat veehouderijen ammoniak uitstoten. Maar waar hebben het precies over? Ga dat eens meten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer