Wim Bens: 'We moeten samen uit het stikstofmoeras komen'

'We worden steeds verder het moeras ingetrokken. Wie weet nu nog een werkende oplossing voor de stikstofproblemen in Noord-Brabant?' vraagt ZLTO-voorzitter Wim Bens zich af. 'Het voorstel voor een kwartiermaker dat VVD, PVV, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant bij de provincie hebben ingediend, is de moeite waard om naar te kijken. Uiteraard ondersteund door kundige mensen.'

Wim+Bens%3A+%27We+moeten+samen+uit+het+stikstofmoeras+komen%27
© Twan Wiermans

Bens doelt op de motie waarin de genoemde partijen een oproep doen aan Gedeputeerde Staten om een onafhankelijke kwartiermaker te installeren. Deze zou moeten onderzoeken waar het proces stagneert en suggesties doen over oplossingsrichtingen.

In een reactie legt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) de bal voor de stagnatie vooral bij het Rijk. 'We doen er als provincie alles aan om snel duidelijkheid te krijgen. Daarin zijn we afhankelijk van de rijksoverheid', stelt ze.


Versnelling

Lemkes zegt 'bereid te zijn om samen met onder andere kennisinstellingen, bedrijven en bevoegde instanties versnelling aan te brengen'. 'Dat zou dan ook een belangrijke focus van de kwartiermaker moeten zijn om tot doorbraken te komen op dit gebied', licht ze toe.

Noord-Brabant zit economisch helemaal op slot. 'Het is niet alleen een probleem van boeren en tuinders, maar ook voor andere sectoren. We moeten het gezamenlijk oplossen. In onze Taskforce Toekomstbestendige Stallen trekt ZLTO met meerdere partijen op zoals VNO-NCW Brabant Zeeland, FME en BAJK. We werken samen met de provincie en iedereen voelt de pijn aan den lijve. Laat zo'n club als deze meedenken', zegt Bens.


Twee werelden

'We hebben te maken met een politieke en een juridische werkelijkheid. Die twee werelden moeten bijeen worden gebracht. Een van de oplossingen is dat de provincie aansluit op het landelijk beleid voor dit dossier. Voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied moet Noord-Brabant op hetzelfde spoor komen', stelt de ZLTO-voorzitter.

'Kijk naar het stallenbeleid. En de opkoopregeling. Die reduceert stikstof. Kunnen we daarmee PAS-melders helpen? Prioriteiten stellen is essentieel. Dat geldt ook voor woningbouw, infrastructuur en bedrijven. Belangrijk is dat we rust creëren en de Europese wetgeving inclusief de Nederlandse vertaling ervan tegen het licht houden. Herstellen van de natuur is belangrijk, maar tot welke prijs?' zegt Bens.

'ZLTO kan dit niet alleen oplossen. Dat doe je met elkaar. We moeten de verkiezingen eerst maar eens afwachten', besluit de ZLTO-voorzitter. 'Duidelijk is dat we alleen samen uit het moeras kunnen komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer