Tanja van de Ven-Vogels: 'Stikstof is ultieme stok om mee te slaan'

Hoe groot de uitdagingen ook zijn, de oplossing blijft mensenwerk en geen wiskundig model. Was getekend, CDA-lijsttrekker Erik Ronnes in het voorwoord van het verkiezingsprogramma van de Brabantse christendemocraten.

Tanja+van+de+Ven%2DVogels%3A+%27Stikstof+is+ultieme+stok+om+mee+te+slaan%27
© Studio Van Assendelft

De goede verstaander linkt de gestelde oplossingsrichting direct aan het stikstofdossier en meer specifiek aan de rekenmethodes die de overheid gebruikt om de veehouderij in te dammen. CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels hekelt de kritische depositiewaarde (KDW), waar de beleidsmakers mee schermen.

'Wij stellen de instandhoudingsdoelen van de natuur boven de KDW. Puur omdat Brussel daarom vraagt. De EU heeft nooit gevraagd om een KDW. Precies daar loopt alles op vast. Dat gebeurt in mijn ogen bewust. De overheid heeft met stikstof de ultieme stok om de agrarische sector mee te slaan', stelt Van de Ven-Vogels.


Positieve invloed

De CDA'er pareert de kritiek dat haar partij de afgelopen jaren zelf die stok ter hand heeft genomen in Noord-Brabant door zitting te nemen in de coalitie en vast te houden aan het strenge veehouderijbeleid. 'Ik hoop juist dat onze inzet positieve invloed heeft op de verkiezingen. Dat boeren zich hebben verdiept in wat we hebben gedaan. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en het beleid een beetje de goede kant opgestuurd. Als het zo simpel was, dan hadden we die deadline natuurlijk allang van tafel geveegd', zegt ze.

Als dit beleid in stand blijft, loopt Brabant achteruit in plaats van voorop

Tanja van de Ven-Vogels, CDA-Statenlid in Noord-Brabant

Dat wil de Van de Ven-Vogels na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart wel zo snel mogelijk doen. 'Brabantse boeren moeten op hetzelfde speelveld kunnen ondernemen als de rest van Nederland', benadrukt ze. 'In ons verkiezingsprogramma staat duidelijk dat we de landelijke lijn willen volgen. Werk met doelvoorschriften en stimuleer innovatie. Laat het over aan het vakmanschap van ondernemers.'

Zorgen over de verkiezingsuitslag maakt het CDA-Statenlid zich niet. Wel over de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw en die in Noord-Brabant in het bijzonder. 'Als dit beleid in stand blijft, loopt Brabant achteruit in plaats van voorop. We zetten in Nederland de voedselzekerheid op het spel, terwijl we de meest duurzame boeren van de wereld in huis hebben. Daar maak ik me ernstig zorgen over.'


Tunnelvisie

De melkvee- en varkenshouder vindt dat de overheid te veel naar de agrarische sector wijst als het gaat om oplossingen voor het stikstofprobleem. 'De veestapel is geslonken, terwijl de bevolking, het aantal auto's en de industrie groter worden. En dan zeggen dat boeren moeten gaan leveren? Hoezo, denk ik dan. Dan heb je echt een tunnelvisie. Ze vergeten de gevolgen.'

Volgens de CDA'er wil haar partij de komende vier jaar niet koste wat kost meebesturen in Noord-Brabant. 'Besturen betekent compromissen sluiten, maar natuurlijk niet tegen elke prijs. Als je meebestuurt, kun je het stuur altijd een beetje je kant op laten draaien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer