Nieuwe opleiding focust op duurzame fruitteelt

De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor en de Fruit Tech Campus introduceren de opleiding 'De Duurzame Fruitteeltondernemer'. Tijdens deze opleiding van drie maanden gaan fruittelers aan de slag met het ontwikkelen van een businessmodel dat bijdraagt aan een duurzame bedrijfsvoering.

Nieuwe+opleiding+focust+op+duurzame+fruitteelt
© Vidiphoto

'De maatschappij vraagt ondernemers om een stapje bij te zetten op thema's als klimaat, energie, arbeid en gewasbescherming. Die wensen vanuit de maatschappij kunnen worden omgezet in een bedrijfsmodel waarin ook de fruitteler een goede boterham verdient. Daar gaan we tijdens de opleiding mee aan de slag', licht bestuursvoorzitter Hilde Engels van De Fruitmotor toe.

Tijdens de opleiding wordt vanuit verschillende invalshoeken naar duurzaamheid gekeken. 'Er zijn immers meer mogelijkheden om duurzaamheid toe te passen op het bedrijf dan louter overstappen op de biologische fruitteelt', zegt programmamanager Mireille Gijsberts van de Fruit Tech Campus. Enkele voorbeelden daarvan zijn: technologie, sociaal ondernemen, agroforestry, maatschappelijke bedrijfsvoering en energie. 'De deelnemers gaan tijdens de opleiding op zoek naar een manier die bij hen past', voegt Gijsberts toe.


Inspiratie-excursies

Om een beeld te geven van de mogelijkheden binnen elke invalshoek worden gedurende de opleiding inspiratie-excursies georganiseerd. 'Een voorbeeld van zo'n inspiratie-excursie is een bezoek aan een bedrijf dat actief is in de korte keten en direct verkoopt aan de consument', licht Engels toe. 'Twee andere voorbeelden zijn een bezoek aan een fruitteler die juist sterk inzet op technologie door te werken met sensoren en robots en een bezoek aan een voedselbos.'

In een bedrijfsmodel hoort ook de teler een goede boterham te verdienen

Hilde Engels, bestuursvoorzitter De Fruitmotor

Engels en Gijsberts hebben bewust gekozen voor zo'n brede spreiding aan inspiratiebedrijven. 'We willen dat de deelnemers een uitgebreid beeld krijgen van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid', legt Engels uit. 'Tijdens de excursies bieden we ook volop de mogelijkheid om te zien en te horen hoe de bedrijfsmodellen op deze bedrijven in elkaar steken. Vervolgens kunnen ze kijken wat bij hun eigen onderneming past.'


Inspiratie opdoen

Het is niet de bedoeling een bedrijfsmodel van een ander een-op-een te kopiëren, benadrukt Engels. 'We willen vooral dat ondernemers inspiratie opdoen en in die bedrijfsmodellen elementen tegenkomen die ze misschien in hun eigen fruitboomgaard of op hun bedrijf kunnen toepassen. We kunnen veel van elkaar leren door onszelf open te stellen voor andere concepten.'

Fruittelers die besluiten deel te nemen aan de opleiding, moeten goed beseffen dat dit geen teelttechnische opleiding is. 'We gaan dus niet aan de slag met bodem- en plantfysiologie of gewasbeschermingsmiddelen', legt Gijsberts uit.


Businessmodellab

'Aan het einde van deze opleiding ga je naar huis met een duurzaam bedrijfsmodel. Daarvoor werken we samen met Hogeschool Saxion in Deventer. Zij hebben een businessmodellab. Daar krijgen de ondernemers vakkundige begeleiding bij het samenstellen van hun businessmodel', zegt de programmamanager.

Het blijft niet alleen bij het schrijven van een businessmodel, vult Engels aan. 'We gaan ook doorrekenen wat de impact van het nieuwe businessmodel is op de bedrijfsvoering. Op basis van die uitkomsten worden keuzes gemaakt. We willen dat deelnemers aan het einde van de opleiding echt goed inzicht hebben in de uitdagingen die spelen en op welke duurzame manier zij daar op hun bedrijf het beste mee om kunnen gaan.'

De opleiding kent geen specifieke toelatingseisen, al is het volgens Engels en Gijsberts wel wenselijk dat er een intrinsieke motivatie is om aan de slag te gaan met duurzaamheid. 'Het maakt niet uit of je appels, peren en of bessen teelt. Wat wij belangrijk vinden, is dat telers de opleiding niet als verplichting zien. We hopen dat ze de kennis die ze opdoen, daadwerkelijk op het bedrijf toepassen.'


Veel interesse

Dat die intrinsieke motivatie er is in de sector, blijkt volgens Gijsberts uit de eerste reacties na de lancering van de opleiding. 'De introductie vond nog niet zo lang geleden plaats, maar we hebben al tussen de vijf en acht geïnteresseerden en twee aanmeldingen.'

Om eind maart met de eerste lichting te kunnen starten, zijn minimaal zes aanmeldingen nodig. Hoewel dat aantal nog niet is bereikt, heeft de programmamanager er vertrouwen in dat dit gaat lukken. 'Vooral het feit dat aan de slag wordt gegaan met een eigen businessmodel wordt als positief ervaren.'

Er staat nog geen vervolg gepland voor de opleiding, maar mogelijkheden daartoe zijn er wel. 'Vanuit de Fruit Tech Campus werken we altijd vraaggestuurd. Mocht er voldoende vraag zijn, dan staan wij er zeker voor open om deze opleiding vaker aan te bieden', besluit Gijsberts.


Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

De opleiding 'De Duurzame Fruitteeltondernemer' start op woensdag 29 maart en is een initiatief van de Fruit Tech Campus, De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor en het bedrijfsleven in samenwerking met Hogeschool Saxion. De opleiding wordt gesubsidieerd vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Deelname kost 500 euro. De opleiding bestaat uit zeven modules, verdeeld over tien lesdagen. 'Vanuit De Fruitmotor verzorgen we een aantal modules. Een ander deel wordt verzorgd door experts die op hun eigen onderwerp vakkennis kunnen overdragen', zegt Hilde Engels van De Fruitmotor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer