Podium te klein bij Drents verkiezingsdebat over landbouw

Ze pasten er maar net op, de zeventien lijsttrekkers voor Provinciale Staten die maandagavond in het Drentse Westerbork bij de aftrap samengepropt het podium betraden voor een landbouwverkiezingsdebat.

Podium+te+klein+bij+Drents+verkiezingsdebat+over+landbouw
© Joost de la Court

De Drentse kiezer heeft met maar liefst negentien kieslijsten daadwerkelijk wat te kiezen als hij of zij op 15 maart het stemhokje binnengaat om een keuze te maken voor een nieuw provinciebestuur. Slechts twee partijen lieten verstek gaan op het landbouwverkiezingsdebat dat werd georganiseerd door LTO Noord en het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt.

De overige lijsttrekkers hadden natuurlijk ieder zo hun eigen insteek, maar de rode draad bleek al snel: Haagse plannen worden in Drenthe niet zomaar meer geslikt, de provinciale politici staan pal voor hun eigen regionale kiezers. Of het nu gaat om stikstofmaatregelen, wel of niet onteigenen voor natuur, de aanpak van de wolf of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.


Keukentafel

Het stikstofbeleid en de plannen voor natuurverbetering moeten daarom terug naar de tekentafel (BBB en VVD) of, zoals Bernadette van den Berg van de ChristenUnie opperde: naar de keukentafel. Zij werd bijgestaan door Bart-Jan Heine van de nieuwe partij Alliantie die bij versnelde natuurontwikkeling alleen maar nog meer problemen verwacht. 'Het stikstofsysteem moet echt anders.'

Alleen Bouchra Zouine van D66 wees op het bindende van de huidige natuurdoelstellingen. Bestuurders hebben in haar ogen te lang veel te weinig gedaan om de landbouw beter te reguleren. Hendrikus Loof (PvdA) vindt dat onteigenen in het uiterste geval wel moet kunnen worden ingezet.


Bijsturing

Het Haagse beleid staat te ver van de regio af en moet worden aangepast, waarschuwde Willemien Meeuwissen van de VVD. 'Niet alles kan meer, daar had Johan Remkes met zijn commissie wel een punt. Inmiddels is er wel beweging bij de landelijke fractie voor bijsturing van het huidige stikstofbeleid, anders loopt het vast. We zetten ons in om ze aan onze kant te krijgen.'

Volgens CDA-lijsttrekker Henk Jumelet moet er juist meer ruimte komen voor de innovatiekracht in de regio. 'Met de proefboerderij in Valthermond hebben we hier dan een goede uitgangspositie.'


Wolf

Ook op een ander heikel Drents verkiezingsitem lijken veel lijsttrekkers elkaar te vinden: de wolf. Hoewel Marloes Kramer-Hammenga van Volt tot de orde werd geroepen door aanwezigen in de zaal. Volgens hen is de tijd van praten over hoe het dier zich in Drenthe kan vestigen wel voorbij. 'Als we nu niet ingrijpen, loopt het uit de hand. Ze vermeerderen zich snel.'

De kersverse SGP-lijsttrekker Tom Koekoek was het er van harte mee eens. 'Het loopt met de wolf hier echt uit de klauwen.' Beheren staat wat hem betreft dan ook voor bejagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer