Partij voor de Dieren voorziet problemen machtsgreep 'conservatief blok'

Niko Koffeman, medeoprichter en lijsttrekker in de Eerste Kamer van de Partij voor de Dieren (PvdD), maakt zich grote zorgen om de 'machtsgreep van big agro'. Daarmee bedoelt hij de 'supportact' rond de BoerBurgerBeweging (BBB) en partijen die volgens hem 'meebuigen' om de boerenstem te winnen.

Partij+voor+de+Dieren+voorziet+problemen+machtsgreep+%27conservatief+blok%27
© dirk hol

Het beperken van de groei van deze partijen is wat hem betreft belangrijker dan winst van zijn eigen Partij voor de Dieren, zegt Koffeman in een gesprek met het ANP. 'Als big agro groot wordt, dan zal het voor middenpartijen heel moeilijk worden om wel voor klimaatbeleid en stikstofbeleid te kiezen', licht hij toe.

Met 'big agro' doelt Koffeman op een groep bedrijven die werkt in of afhankelijk zijn van de boerensector. Hij is ervan overtuigd dat zij 'buiten beeld een supportact opvoeren die veel groter is dan enige politieke campagne ooit geweest is'.


Kieswijzer

Koffeman wijst onder meer naar de kieswijzer van geefboerentoekomst.nl, een initiatief van boerenbedrijven en koepelorganisaties. De boerenlobby steunt conservatieve partijen niet direct, maar deze partijen profiteren wel van 'big agro', meent de politicus.

Als conservatieve partijen als BBB, JA21 en Forum voor Democratie groeien in de Eerste Kamer, kunnen ze niet alleen stikstof- en klimaatbeleid tegenhouden, ze kunnen ook partijen op rechts of in het politieke midden als VVD en CDA onder druk zetten om op de rem te trappen, voorziet hij.

De PvdD-senator vreest dat door de komst van een 'conservatief blok' in de senaat een deel van de afspraken uit het coalitieakkoord wordt geblokkeerd. Ook in de provincies, die het stikstofbeleid in belangrijke mate moeten uitvoeren, voorziet hij een probleem door de populariteit van deze partijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer