Anton Verleun (BBB Utrecht): 'Er is hoop bij boeren en burgers'

Het ging er al vaak over, maar nu veearts Anton Verleun lijsttrekker is voor BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht, praat hij met boeren nog meer over politiek.

Anton+Verleun+%28BBB+Utrecht%29%3A+%27Er+is+hoop+bij+boeren+en+burgers%27
© Marnix Schmidt

'Anton gaat het wel voor ons oplossen, verwachten zij. Het is ontzettend belangrijk om aan goed verwachtingsmanagement te doen. Ik wil geen valse beloftes doen', zegt Verleun.

Anton gaat het wel voor ons oplossen, verwachten de boeren die ik als veearts bezoek

Anton Verleun, lijsttrekker BoerBurgerBeweging in Utrecht

Waarom heeft u zich verkiesbaar gesteld voor BBB in Utrecht?

'Ik was het vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt door onder andere de stikstofcrisis. De druppel die de emmer deed overlopen, was het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal. Dat zette het hele land op zijn kop.

'Bovendien ervaar ik een kloof tussen burgers en de politiek. De toeslagenaffaire is daar het grootste voorbeeld van. Ik ben niet iemand die gaat demonstreren, maar via de politieke weg hoop ik wel wat te kunnen bereiken. Met de standpunten van BBB heb ik persoonlijk de meeste raakvlakken.'


U bent sinds eind vorig jaar lijsttrekker. Hoe heeft u de afgelopen maanden ervaren?

'De aandacht is wennen. Je weet van tevoren dat alle ogen op je gericht zullen zijn. Maar je kunt nooit helemaal inschatten hoe het verloopt. Bij ieder bezoek van mij als veearts op een boerenbedrijf gaat het over de politiek. Ik kan boeren niet garanderen dat door mij de stikstofproblemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel is mijn ambitie om het geluid van het platteland beter te vertolken in Provinciale Staten. Daar zit vrijwel niemand met een agrarische achtergrond.'


Wat zijn uw speerpunten?

'Een van onze speerpunten is het oplossen van de stikstofcrisis. Daar gaan we uitkomen. We zitten nu in een stikstofmoeras. Er wordt veel gespeculeerd over latente ruimte en over opkoop door grote partijen. Het is een papieren oplossing geworden. Als erfbetreder zie ik dat de stallen vol staan. Boeren gaan geen koe minder melken, omdat ze bang zijn dat er straks maatregelen komen dat ze een bepaald percentage van hun koeien weg moeten doen. De stikstofuitstoot neemt zo nog niet af.


Tekst gaat verder onder kader.

Boerenzoon en veearts

Anton Verleun is afkomstig van een melkveehouderij. Dat bedrijf verplaatste in 1999 vanwege gebrek aan toekomstperspectief van het Zuid-Hollandse Boskoop naar het Groningse Zuidhorn. In 2018 behaalde Verleun zijn master Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn opleiding werkte hij bij Varkens KI Nederland. Sinds een kleine vijf jaar werkt Verleun als veearts in de regio Utrecht en Woerden. De dierenartsenpraktijk werkt samen met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Verleun is hobbyboer en houdt enkele schapen en zoogkoeien.

'We moeten terug naar de tekentafel en meer gaan meten in natuurgebieden. Dat dat duur is, valt wel mee. De Universiteit Utrecht heeft met haar boerderij De Tolakker een proef gedaan. De kosten zijn lager dan vaak wordt gedacht.

'Met een verdienmodel zullen veel meer boeren gemotiveerd zijn om stikstof te reduceren. Als een emissiearme roostervloer met kleppen lek is vanwege een kapot klepje en dampen uit de mestkelder komen, dan zal dat veel melkveehouders ervan weerhouden om het klepje te maken. Want ze gaan er geen euro meer mee verdienen. Maar wanneer boeren uit mest biogas kunnen maken en dat tegen een goede prijs kunnen afzetten, zijn ze veel meer gemotiveerd om echt stikstof te reduceren.'


Wedden jullie als BBB niet te veel op één paard, namelijk dat van boeren en tuinders?

'Nee, BBB is geen stikstofpartij. Sinds vorige maand bezoeken we verschillende burgerinitiatieven. Laatst sprak ik met omwonenden van Windpark Autena in Vijfheerenlanden over het geluid van windturbines. Als de wind verkeerd stond, kon je geen fatsoenlijk gesprek meer voeren. Ik ben voor verduurzaming, voor groene energie. Maar als je ziet dat mensen er zoveel last van hebben, dan denk ik eerst nog drie keer na voordat ik een besluit neem.

'Waar ik ook voorstander van ben, is meer burgerparticipatie. In de stad Utrecht wil de gemeente steeds meer auto's weren. Betaald parkeren wordt doorgevoerd. Ik snap dat dat in het centrum nodig is, maar voor de woonwijken is het minder urgent. Door onder andere wijkdebatten kun je de mening van burgers peilen.'


Hoe kan de kloof tussen tussen politiek, boeren en burgers worden gedicht?

'Tijdens het inlezen vallen mij de moeilijke taal en de vele afkortingen in ambtelijke stukken op. Daar word je gillend gek van. Om de zin moet ik op zoek naar de betekenis van een afkorting. Dit zorgt er mede voor dat veel boeren politieke keuzes niet snappen. Aan de andere kant begrijpen politici de boeren niet. Ze worden verkeerd geïnformeerd. Hierdoor denken ze dat de veehouderij alleen maar vervuilend is.

'Ik zie het als mijn taak om de politieke stukken te vertalen naar het boerenveld. Andersom wil ik de politici meer landbouwkennis meegeven. Dit zorgt voor meer begrip over en weer.'


Hoeveel zetels verwacht u binnen te halen?

'Utrecht is een verstedelijkte provincie. We zullen minder zetels behalen dan plattelandsprovincies. Provinciale Staten hebben 49 zetels. Ik verwacht dat we op vier zetels uitkomen. Ik denk dat we een plek in het college kunnen krijgen, mede omdat wij een duidelijke mening hebben. Veel partijen hebben hun vingers al gebrand aan het stikstofdossier. Zij zullen nu niet vooraan staan voor een coalitiezetel.

'Wij zullen stemmen bij onder andere het CDA weghalen. Die fractie zit nu nog in het college van Utrecht. Het is niet mijn doel om het CDA onderuit te schoffelen. Wel heeft de fractie grote steken laten vallen in het stikstofbeleid en de derogatie. Daar zal de partij op worden afgerekend.'


Kost het lijsttrekkerschap u energie of levert het energie op?

'Dat is een lastig verhaal. Ik ben niet opgeleid tot politicus. Ik heb nooit de ambitie gehad om de politiek in te gaan. Mijn motivatie om lid te worden van een politieke partij was uit frustratie. 'Anton for president', daar heb ik helemaal niets mee. Ik moet nog steeds wennen dat ik mijn hoofd zie op verkiezingsborden als ik door de provincie rijd.

'Maar nu ik een tijdje meeloop, levert het mij ook energie op. Overal waar ik praat met boeren en burgers, merk ik dat er hoop is. Die stem van de mensen kan ik vertolken in Utrecht. Ik kan niet heel Nederland veranderen in een fractie van een seconde. Wel kan ik een duidelijk signaal geven dat de maat vol is en dat verandering nodig is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer