Slootsmid bouwt weer eigen mesttanks

Slootsmid heeft weer een eigen mesttank in het programma. Jarenlang werkte de fabrikant van bemesters samen met Schuitemaker bij de bouw van mesttanks. Eerst als afnemer en later door echt samen een tank te ontwikkelen en produceren. Die samenwerking stopte twee jaar geleden rond het samengaan van Schuitemaker en Veenhuis in de SVgroup.

Slootsmid+bouwt+weer+eigen+mesttanks
© Frits Huiden

Nu pakt Slootsmid de draad weer op met eigen tanks waarbij inmiddels de eerste serie van zeven stuks wordt geassembleerd in het pand in het Gelderse Borculo. De eerste tank is al in gebruik genomen bij mechanisatiebedrijf Kamminga in Haarlo.

Kamminga verhuurt de Solid 125 V-tank zonder problemen aan gemiddeld tien klanten in de omgeving. Zij gebruiken deze om de beurt het gehele seizoen achter hun eigen trekker.

Het gaat om een 12,5 kuubs tank die Slootsmid zelf ontwikkelde en zich kenmerkt door een laag eigengewicht en compacte bouw. De rompen van de tank worden ingekocht en de tank is geheel gegalvaniseerd. Slootsmid bouwt de tank naar klantwens helemaal op met een driepuntshef, achtduims zuigarm met elektrohydraulische bediening met drie joysticks en optioneel een turbovuller en snijkast.

Derogatieverlies is argument om weer zelf te gaan bemesten

Berjan Ebbekink, directeur van Slootsmid

Optioneel is ook een Isobus-bediening vanuit een Mueller-terminal te krijgen en een flowmeter om traploos de dosering aan te passen.

In pompen biedt Slootsmid alle keuzes met gerenommeerde merken. Meest voordelig en standaard is de 13.500 liter Mec-vacuümpomp. Wie exacter wil doseren, kan kiezen voor de duurdere verdringerpomp. Een 4.000 liter Meyer Lohne-wormpomp of de Börger-lobbenpomp met een capaciteit van 6.000 liter per minuut. Deze zijn standaard voorzien van een vertragingsbak met acht standen, waarmee de dosering nauwkeurig is te sturen.


Breedteverdeling belangrijk

Juist door het verlies van derogatie en de gewenste kleinere mestgiften per snede gras, beredeneert Slootsmid dat het nog belangrijker wordt deze schaarse mest op het juiste moment en exact te verdelen. Zeker in de breedteverdeling is dit een uitdaging.

'Het is een argument om weer zelf te gaan bemesten. Brede en zware machines zijn niet altijd beter. En in combinatie met wisselende regelgeving maakt dit een eigen bemester interessant', vertelt Slootsmid-directeur Berjan Ebbekink.


De tank is zowel met vacuüm- als verdringerpomp te krijgen voor een exacte dosering.
De tank is zowel met vacuüm- als verdringerpomp te krijgen voor een exacte dosering. © Frits Huiden

De hefinrichting beurt 5 ton, maar de standaard 6,6 meter brede Slootsmid SK-bemester weegt met 1.525 kilo veel minder. Ebbekink: 'Daarbij speelt draagkracht natuurlijk een belangrijke rol. Een compacte tank met zo groot mogelijke wielen is dan belangrijk.'

In de wielkasten van de tank passen banden van 2,05 meter hoog, wat ongeveer overeenkomt met 900/65R32-banden. Slootsmid heeft de meeste tanks op de bredere 1050/50 R32 BKT-banden gezet.


© Frits Huiden

Voordeel van het zelf bouwen van de tanks is onder andere de snelle levertijd, doordat alle componenten op voorraad liggen in Borculo. De Solid 125 V-mesttank met vacuümpomp, zuigarm, elektrisch-hydraulische bediening, driepuntshef en 1050-banden is bruto te krijgen vanaf 68.500 euro.

Na deze 12,5 kuubs versie denkt Ebbekink er ook aan om op termijn een 14 kuubs uitvoering te maken op een enkele as. 'Wellicht komt er zelfs een grotere tank op tandem, als de vraag zich aandient.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer