Drentse boeren slaan bemesting jaar over om Overijsselse collega te helpen

Enkele tientallen boeren in Zuidoost-Drenthe bemesten op verzoek van provincie Drenthe dit groeiseizoen een deel van hun land niet. Daarmee helpen ze voorkomen dat provincie Overijssel moet handhaven op de stikstootuitstoot van een boerderij aan die kant van de provinciegrens.

Drentse+boeren+slaan+bemesting+jaar+over+om+Overijsselse+collega+te+helpen
© Marcel Berendsen

Het gaat om boeren in de omgeving van Emmen die in totaal 85 hectare gronden pachten via een kortlopend pachtcontract van provincie Drenthe. Het betreffende veehouderijbedrijf ligt in de Overijsselse gemeente Hardenberg en hangt een inkrimping van de veestapel boven het hoofd van 120 naar veertig koeien.

'De betrokken boeren werken mee op basis van vrijwilligheid', benadrukt de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet. Hij is blij verrast met de betrokkenheid onder de Drentse boeren. 'Al is het niet voor iedereen mogelijk om nog mee te doen, bijvoorbeeld omdat al zaaigoed is ingekocht.'


Bemestingsverbod

Provincie Overijssel hanteert voor alle eigen verpachte percelen overigens inmiddels een bemestingsverbod. Dat is echter onvoldoende om alle in de knel geraakte veehouders daar te kunnen helpen aan voldoende stikstofruimte. Met de Drentse bijdrage in de stikstofruimte is het voor het Overijsselse knelgeval voor dit jaar waarschijnlijk opgelost. Voor provincie Drenthe speelt mee dat Overijssel de eerste provincie is waar via de rechter handhaving op stikstofvergunningen is afgedwongen, licht Jumelet toe. 'Bij ons is het nog niet aan de hand.'

Provincie Drenthe geeft de deelnemende boeren een eenmalige korting op de pachtprijs ter compensatie voor de verminderde opbrengst. In plaats van 850 euro per hectare betalen deze boeren die een seizoen niet bemesten dit jaar 135 euro per hectare gepachte provinciegrond. Overigens blijven de betreffende percelen meetellen voor de ecoregeling in het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en blijft ook weidegang mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer